Ryanair-CEO Michael O'Leary.

Ryanair-topman bereid stakingen rond Pasen te slikken: "We buigen niet voor lachwekkende eisen"

Lagekostenmaatschappij Ryanair krijgt in de paasvakantie in sommige landen mogelijk af te rekenen met stakingen. Dat heeft CEO Michael O'Leary laten weten. Het sociaal overleg met de piloten loopt niet zoals verhoopt.

Vorige week viel er nog "historisch" nieuws te rapen bij Ryanair. Voor eerst erkende de luchtvaartmaatschappij een pilotenvakbond, met name de British Airline Pilots Association (BALPA). De aankondiging leek wat op een dooi in het moeilijke sociale overleg dat Ryanair onderhoudt met de piloten.

Maar topman O'Leary laat vandaag weten dat er nog hoegenaamd geen doorbraak is. Integendeel, hij spreekt over "lachwekkende eisen" in sommige landen. "Eerlijk, wij zullen daar nooit mee instemmen. Als we stakingen of storingen moeten slikken, dan moet dat maar. We zullen in geen enkel geval onze productiviteit aanpassen of verminderen."

Meer winst

Nochtans stond Ryanair de voorbije maanden al onder grote druk. Zo moest het bedrijf in het najaar 20.000 vluchten schrappen door een tekort aan piloten. Bovendien was er sociale onrust ontstaan over de lonen en de behandeling van het personeel. Na het dreigement van een kerststaking liet het bedrijf uiteindelijk weten dat het de vakbonden in de belangrijkste Europese landen zou erkennen.

Desondanks kan het bedrijf voor die moeilijke periode uitpakken met een winstgroei van 12 procent tot 106 miljoen euro. De omzet steeg met 4 procent tot 1,4 miljard euro.

Meest gelezen