© VRT- Sofie Gheysens

San-Ho uit "Taboe" voelt zich Belg: "Als ik in de spiegel kijk, ben ik verrast dat ik een Aziaat zie"

In "Taboe" op Eén heeft Philippe Geubels een week lang opgetrokken met mensen met een andere huidskleur.  Hoe voelen zij zich thuis in België? Want die huidskleur blijven ze allemaal met zich meedragen. Hoe kijken ze ook terug op hun -vaak moeilijke- zoektocht in ons land en waar zitten soms de verschillen? "Taboe", de aflevering van gisteren in enkele treffende fragmenten samengevat:

"Je moet de taal kennen om uw manneke te kunnen staan"

Ali kwam van Iran naar België om zijn zus, die het syndroom van Down heeft, beter te helpen. Hij was toen 10 jaar oud en de schok was erg groot. Hij werd op school gepest omdat hij niet kon communiceren met anderen. De taalbarrière was groot. "Ik heb woordenboeken Perzisch-Nederlands doorbladerd, na twee jaar kon ik me beredderen."

"De Vlaming heeft God niet nodig"

Willy ontvluchtte zijn geboorteland Rwanda tijdens zijn eerste levensjaar, toen daar de burgeroorlog uitbrak. "In Afrikaanse culturen wordt godsdienst niet in het belachelijke getrokken. De Heilige Geest bijvoorbeeld, daar wordt in Vlaanderen mee gelachen, dat is hier iets absurd. De Vlaming heeft afstand genomen van de Kerk en God. Afrikanen hebben véél miserie en hebben God nog altijd nodig. Als je daar bevalt, bid je hè."

Lachen met vooroordelen, maar niet met Allah

Ilias is een Marokkaanse Belg, geboren in Antwerpen en getogen in Borgerhout.  "Geloof staat bij ons op de eerste plaats. Als je met Marokkanen lacht, dat is grappig. Lachen met geloof is een stap te ver. Allah ligt heel gevoelig, het woord zelf is een heilige naam."

Half-half = identiteitscrisis

Fatih werd geboren als buitenechtelijk kind van een Turkse vader en een
Gentse moeder. Heel zijn leven is hij al "half": half Turks, half
Belgisch, half broer, half katholiek, half moslim. "Ik ben hard op zoek geweest naar mijn Turkse kant en heb een beetje mijn Belgisch bloed genegeerd. Ik vond mezelf een mislukkig. Na 31 jaar, een paar psychologen, depressies en anti-depressiva heb ik mezelf kunnen aanvaarden."

"Verrast door mijn beeld in de spiegel"

San-Ho werd op 3-jarige leeftijd geadopteerd vanuit Zuid-Korea. Hij voelt zich een echte Belg, toch ziet hij een Aziaat in de spiegel en dan schrikt hij zelf. "Op bepaalde momenten klopt er iets niet. Ik denk en leef zoals álle andere Belgen in België, maar ik zit in een andere verpakking."  

De volledige aflevering - net als de andere afleveringen van "Taboe" - herbekijken, kan tot 17 april op VRT NU.

Meest gelezen