"Smaakjes in e-sigaretten schaden de gezondheid"

De smaakjes die aan e-sigaretten worden toegevoegd, zijn
lang niet zo onschuldig. Dat hebben Amerikaanse onderzoekers aangetoond in een studie op menselijke celculturen. De chemicaliën die gebruikt worden om de smaakjes aan de sigaretten toe te voegen, lijken ontstekingsreacties uit te lokken. Sommige smaakjes veroorzaken zelfs celdood.   

De onderzoekers, verbonden aan het University of Rochester Medical Centre, hebben menselijke witte bloedcellen gekweekt in het laboratorium en die vervolgens blootgesteld aan veelgebruikte smaakstoffen. De cellen begonnen ontstekingsreacties te vertonen en ook tekenen van oxidatieve stress. Dat is een proces dat de cellen doet verouderen en dat vermoedelijk ook een rol speelt bij ziekten als kanker, diabetes en alzheimer.

Kaneel-, vanille- en botersmaak

Sommige smaakstoffen - waaronder kaneelaldehyde (kaneelsmaak), vanilline (vanillesmaak) en pentanedione (botersmaak) - veroorzaakten zelfs celdood. Als de smaken gemengd werden, bleek hun giftige werking nog sterker te zijn.  

Smaakstoffen die veilig zijn in voeding, zijn niet noodzakelijk even veilig als ze worden ingeademd

De onderzoekers besluiten hieruit dat smaakstoffen die veilig bevonden zijn om te worden toegevoegd aan voedingswaren, niet noodzakelijk even veilig zijn als ze worden ingeademd. Ze plannen verder onderzoek, en roepen de autoriteiten intussen op het gebruik van smaakstoffen in vloeistoffen voor e-sigaretten strenger te reglementeren.  

8.000 verschillende smaken

In de Verenigde Staten hebben e-rokers de keuze uit bijna 8.000 verschillende smaken. De Universiteit van Rochester speelt er een toonaangevende rol in het onderzoek naar de mogelijke gevaren van e-roken. De studies die er worden uitgevoerd, worden gefinancierd met geld van de National Institutes of Health en de Federal Drug Agency.

De studie over de smaakjes in e-sigaretten is verschenen in het tijdschrift Frontiers in Physiology.

Meest gelezen