Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Top-onderzoeker in strijd tegen ivoorhandel vermoord

Esmond Bradley-Martin, een van de bekendste jagers op illegale handelaars van ivoor, is dood aangetroffen in zijn huis in Kenia. Onder zijn invloed voerde China vorig jaar nog een verbod in op de verkoop van ivoor. 

Esmond Bradley-Martin (75) was net teruggekeerd van een onderzoeksreis in Myanmar toen hij gisteravond werd vermoord. Zijn vrouw vond hem met een steekwond in zijn nek in hun huis in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De politie onderzoekt de zaak maar denkt in eerste instantie aan een roofmoord.  

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Bradley-Martin, afkomstig uit de VS, streed de afgelopen decennia verwoed tegen de illegale handel in ivoor en de hoorns van neushoorns. Op gevaar van zijn eigen leven ging hij undercover en stelde zich voor als kandidaat-koper op markten in Afrika en Azië. Op die manier kon hij de omvang van de handel vastleggen en de prijzen die op de zwarte markt werden betaald.  

Van China naar Myanmar

Mede onder zijn invloed voerde China vorig jaar een verbod in op de binnenlandse verkoop van ivoor. Het gevolg daarvan, zei Bradley-Martin, was dat de handel zich verplaatste naar buurlanden zoals Myanmar.  Op het ogenblik van zijn dood was hij bezig aan een rapport over die evolutie. 

Op sociale media drukten vrienden en mede-activisten hun medeleven uit. "Dit is een enorm verlies voor de strijd tegen de olifantenjacht", zei Paula Kahumbu, hoofd van Wildlife Direct in Kenia. Bradley-Martin is de tweede prominente activist die wordt vermoord. Vorig jaar werd de Zuid-Afrikaan Wayne Lotter doodgeschoten in Tanzania. 

Meest gelezen