RTL bespreekt omstreden transgender-mop over Bo Van Spilbeeck met programma-makers

De Nederlandse zender RTL zal de uitzending van afgelopen vrijdag van "Voetbal inside" bespreken met de programmamakers. In die uitzending deed René van der Grijp of hij transgender Renate was en zette een blonde pruik op, een verwijzing naar de transitie van VTM-journalist Bo Van Spilbeeck. De grap werd niet gesmaakt op sociale media en daarbuiten.

Voetbalanalist René van der Grijp speelde op de actualiteit in, nadat VTM-journalist Boudewijn Van Spilbeeck vorige week bekend had gemaakt voortaan als Bo Van Spilbeeck door het leven te gaan. Van der Grijp deed in de uitzending van "Voetbal inside" of hij ook een transvrouw was. Collega Johan Derksen moest er smakelijk om lachen. "We moeten niet net doen alsof dit normaal is. Iedere gek heeft zijn gebrek", zei hij.

De transgender-grap werd niet door iedereen gesmaakt. Op Twitter weerklonk er luide kritiek. Homobelangenorganisaties COC en Transgender Netwerk Nederland hebben gevraagd dat sponsors zich terugtrekken uit het programma. Volgens zender RTL krijgen de mannen in "Voetbal inside" "de ruimte om hun kijk op de samenleving te geven, maar dat betekent niet dat het nodig is om van alles een grap te maken". RTL zal met de makers op een eerstvolgende bespreking het onderwerp aan bod laten komen.

Over homo's op een voetbalveld

In december bespraken sponsors Heineken en Gillette met RTL ook al de vermeend seksistische en racistische uitspraken van de tafelgasten in "Voetbal inside". Toen kwam er kritiek omdat "voetbal geen sport is voor homo's". "Als je homo bent, ga je in een kapperszaak werken", klonk het. Uiteindelijk trokken de sponsors zich niet terug.

Intussen blijft Derksen achter de transgender-mop staan. "Als RTL zich met de inhoud van het programma wil bemoeien, moet het mij onmiddellijk van de buis halen. Ze zouden niet zo snel in paniek moeten raken. (...) Ik zit niet op een zedenpreek te wachten", stelt hij in De Telegraaf.

Als je homo bent, ga je in een kapperszaak werken

Meest gelezen