Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Vrouwen als nieuw wapen bij Special Forces?

De Special Forces Group in het leger moet meer worden dan enkel een hypergetrainde elite-eenheid. Vrouwen mogen zich nu al kandidaat stellen, maar de fysieke lat ligt zeer hoog. De Standaard meldt dat het leger daarom denkt aan een Female Support Team, dat bijvoorbeeld inlichtingen op het terrein zou verzamelen. Vrouwen zijn namelijk een troef bij gesprekken met kinderen, en ook bij het fouilleren en ondervragen van andere vrouwen.

De Special Forces van het Belgische leger zijn bij het grote publiek vooral bekend om hun snelle, hevige operaties. Gijzelaars bevrijden, terroristen arresteren: ze zijn op het lijf geschreven van de zwaar getrainde elite-soldaten. Maar de Special Forces leiden ook plaatselijke veiligheidsdiensten op én ze moeten inlichtingen vergaren op het terrein.

Bij die twee laatste opdrachten is heel wat culturele en communicatieve vaardigheid nodig, en ze worden steeds belangrijker. In veel regio's met sluimerende conflicten, waar radicalisering voorkomt, maken vrouwen en kinderen de overgrote meerderheid uit van de snelgroeiende bevolking. Moeders hebben er een sleutelrol om te voorkomen dat kinderen worden gerekruteerd als kindsoldaat of jihadist. 

Profiel

Precies daarvoor hebben de mannelijke militairen van de Special Forces niet altijd het juiste profiel. Vrouwen en kinderen in Afghanistan of Mali laten zich minder makkelijk benaderen door mannen dan door vrouwen.  Daarom denkt het leger aan een eigen vrouwelijk team, het Female Support Team. Dat zou bestaan uit vrouwen die "vanuit een ander perspectief alternatieve en rijkere inzichten aan kunnen reiken", schrijft het Belgisch Militair Tijdschrift. 
(Lees verder onder de archieffoto Belgisch leger in Afghanistan 2008)

De vrouwen in het FEMST zouden ondersteuning moeten bieden aan mannen die op het veld actief zijn.  Makkelijk is hun opdracht niet: zelfredzaamheid, zelfstudie, maar vooral goede interculturele communicatieve en sociale vaardigheden mogen niet ontbreken. 

Het idee zit nog in een testfase, heeft de woordvoerder van Defensie aan VRT NWS gezegd. Daarom worden er nog geen officiële verklaringen afgelegd. Het takenpakket van de vrouwelijke SF's moet nog worden uitgeschreven, daarna begint de zoektocht naar kandidaten.  

Meest gelezen