Videospeler inladen...

Zomertijd, geoblocking, nieuwe lidstaten: hierover debatteert het Europees parlement deze week

Op de Europese agenda staan enkele interessante topics deze week. Schaffen we de zomertijd af? En worden landen als Servië en Albanië lid van de Europese Unie? Leen De Witte geeft meer uitleg over de interessantste agendapunten.

Op de agenda van het Europees parlement deze week

 • Moet de zomertijd afgeschaft worden?
  Er zijn veel voorstanders, maar ook tegenstanders om de zomertijd af te schaffen. De maatregel waarbij we elke zomer onze horloges een uur vooruit draaien, werd in de jaren '70 ingevoerd om energie te besparen.
 • Wordt geoblocking bij het online winkelen afgeschaft?
  Als je online winkelt op een buitenlandse site, dan kan je teruggestuurd worden naar de Belgische versie van de webpagina. Je winkelt dan aan Belgische voorwaarden. Deze "beperking" wil de EU aanpakken zodat alle Europeanen kunnen winkelen op alle Europese sites.
 • Moet de EU uitgebreid worden?
  Enkele Balkanlanden, waaronder Albanië en Servië zijn al langer kandidaat om lid te worden van de Europese Unie. Onder meer Nederland is momenteel tegen de uitbreiding. Maar er zal de landen een toekomstperspectief gegeven worden.
 • Hoe moet de nieuwe Europese Commissievoorzitter gekozen worden?
  Momenteel mag de grootste Europese fractie de Commissievoorzitter kiezen. Zij kiezen uiteraard hun eigen "Spitzenkandidaat", hun kopman of -vrouw als voorzitter. Onder andere de Franse president Emmanuel Macron wil af van die methode. Volgens hem moet ook een kandidaat van een kleinere fractie de opvolger van Jean-Claude Juncker volgend jaar kunnen leveren.
 • Komen er strengere milieumaatregelen? De EU wil de CO2 uitstoot van zware industrie- en energiebedrijven beperken. Als het parlement de nieuwe regels goedkeurt, dan zullen zij meer moeten betalen voor hun vervuiling.
 • Keurt het Europees parlement de "transnationale lijst" goed? Na de brexit komen de Britse Europese zetels vrij. Een deel daarvan zou ingevuld kunnen via een Europese kieskring. Elke Europese fractie dient één lijst in waarop elke Europeaan kan stemmen. Zo kunnen wij op buitenlandse kandidaten stemmen en kunnen mensen in het buitenland op Belgen stemmen. Als het Europees parlement dit goedkeurt, dan moet het voorstel enkel nog op een Europese top goedgekeurd worden.

Meest gelezen