Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Duizenden nierpatiënten dreigen te sterven in Jemen"

In Jemen dreigen duizenden nierpatiënten te sterven, als er niet dringend hulp komt voor de nierdialysecentra. Door het conflict in het land is de infrastructuur zwaar getroffen en dat veroorzaakt problemen. Het Rode Kruis trekt aan de alarmbel. 

Sinds de start van de oorlog in 2015 is een op de vier nierpatiënten in Jemen overleden. Er is een tekort aan de nodige medische apparaten en er is ook te weinig financiële steun voor het medisch personeel. 

Heel wat patiënten met nierfalen moeten lange afstanden afleggen en heel wat checkpoints passeren om de dialysecentra te bereiken. Vele wegen blijven onveilig door de voortdurende gevechten, zo vertelden getuigen aan het Rode Kruis. Dat alles leidt ertoe dat patiënten niet op tijd aanwezig kunnen zijn bij de geplande dialysesessies. 

Momenteel zijn er meer dan vierduizend patiënten met nierfalen in Jemen. Het Rode Kruis vraagt dat de autoriteiten steun krijgen om de behandelingen mogelijk te maken. 

In Jemen voert Saudi-Arabië een oorlog tegen de sjiitische Houthi's. De Saudi's steunen hierbij de internationaal erkende regering. De Houthi's worden dan weer gesteund door Iran. Volgens lokale bronnen zijn de afgelopen twee dagen 85 doden gevallen bij de gevechten. Vooral de burgers zijn getroffen door de oorlog. In een recente rapport van Unicef bleek dat bijna twee miljoen kinderen acuut ondervoed zijn, 400.000 onder hen vechten voor hun leven.

Meest gelezen