© Kees van de Veen

"Geef alle asbestslachtoffers waar ze recht op hebben"

Het Asbestfonds bestaat 10 jaar. Naar aanleiding van dit jubileum doet Kom op tegen Kanker vandaag in de Commissie Sociale Zaken aanbevelingen voor een betere werking van het fonds.  

Drie zaken wil Kom op tegen Kanker aanbevelen: dat alle slachtoffers van asbest een vergoeding krijgen, dat ze het bedrijf dat hun ziekte veroorzaakt heeft voor de rechter kunnen dagen, en dat de verjaardagstermijn hiervoor wordt aangepast.

Wim Geluykens, onderzoeker bij Kom op tegen Kanker, motiveert de aanbevelingen als volgt: "Het Asbestfonds heeft de voorbije 10 jaar 2.669 asbestslachtoffers en hun nabestaanden geholpen. Dat lijkt veel, maar het is slechts een begin. België was koploper in het gebruik van asbest. Naar schatting 9.000 mensen zijn daar de voorbije 10 jaar het slachtoffer van geworden. Ons land zal nog decennialang met de gevolgen moeten leven. Daarom hebben we een beleid nodig dat de schade vergoedt en alle slachtoffers geeft waar ze recht op hebben."

Alle slachtoffers een vergoeding

De lijst van door asbest veroorzaakte ziekten die recht geven op een vergoeding, is bij het Asbestfonds beperkter dan bij het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris). Mesothelioom (longvlieskanker, buikvlieskanker of hartvlieskanker) en asbestose (overmatige toename van het bindweefsel in de long) worden door beide organisaties erkend en vergoed. Maar long- en strottenhoofdkanker worden enkel als beroepsziekte erkend (door Fedris). Dat betekent dat zelfstandigen en omgevingsslachtoffers niet in aanmerking komen voor een vergoeding.

Ook eierstokkanker moet volgens Kom op tegen Kanker worden erkend als aandoening. Dit type kanker komt momenteel nog niet voor op de lijsten van Fedris en het Asbestfonds. Maar er is volgens de organisatie voldoende wetenschappelijk bewijs dat contact met asbest eierstokkanker kan veroorzaken.  

Naar de rechter

Asbestslachtoffers die een vergoeding van het Asbestfonds krijgen, kunnen geen gerechtelijke stappen meer ondernemen tegen het bedrijf dat hun ziekte veroorzaakt heeft. Dat strookt volgens Kom op tegen Kanker niet met het basisprincipe in het milieurecht dat de vervuiler betaalt. Kom op tegen Kanker vindt dat de verantwoordelijken hun aansprakelijkheid niet mogen ontlopen. Het moet voor slachtoffers die een beroep doen op het fonds mogelijk zijn om het verantwoordelijke bedrijf voor de rechter te dagen.

Verjaringstermijn

Ook de huidige verjaringstermijn is een belemmering om naar de rechter te stappen. Momenteel mag een gerechtelijke procedure tot 5 jaar na de diagnose - maar maximaal 20 jaar na de blootstelling aan asbest - worden opgestart. Maar longkanker manifesteert zich meestal maar 20 tot 30 jaar na de blootstelling. Mesothelioom treedt zelfs nog later op: 37 tot 45 jaar na de blootstelling. Kom op tegen Kanker beveelt aan om de termijn van 20 jaar te schrappen en enkel de termijn van 5 jaar na de blootstelling te behouden.

Meest gelezen