Meest recent

  AFP or licensors

  Irak publiceert nieuwe lijst gezochte terroristen, met IS-leider al-Baghdadi

  De Iraakse overheid heeft een nieuwe lijst met "internationaal gezochte terroristen" uitgebracht. Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van de jihadistische terreurgroep IS, is de meest prominente naam op de lijst.

  Er werd een nieuwe lijst met "internationaal gezochte terroristen" uitgebracht door Irak. Afgelopen weekend had het land al een lijst bekendgemaakt met zestig 'most wanted' personen. Daarop stonden 28 vooraanstaande figuren van IS, 12 leiders van de terreurgroep Al Qaida en 20 leden van Baath, de partij van de vroegere Iraakse dictator Saddam Hoessein. Zo werd onder meer Hoesseins dochter Raghad vermeld, die momenteel in Jordanië woont.

  De mensen op de nieuwe lijst zijn gevaarlijker

  Iraakse veiligheidsdienst

  In het document dat vandaag werd gepubliceerd worden daar nog eens negen Irakezen en vijf mensen uit andere Arabische landen aan toegevoegd. De 'kalief' van de Islamitische Staat wordt er vermeld onder zijn echte naam: Ibrahim Awwad Ibrahim Ali al-Badri al-Samarrai. Ook zijn rechterhand Abdulrahman Mustafa al-Qaduli, beter bekend als Aboe Ala al-Afri, staat op de lijst.

  “De mensen op de nieuwe lijst zijn gevaarlijker dan de mensen die op de lijst van zondag stonden", zegt een bron bij de Iraakse veiligheidsdiensten. "Ze worden internationaal gezocht, de anderen werden enkel gezocht door het Iraakse gerecht."

  IS-leider al-Baghdadi is al jarenlang de meest gezochte terrorist ter wereld. In de zomer van vorig jaar hadden verschillende bronnen nog gemeld dat hij "hoogstwaarschijnlijk" om het leven was gekomen bij een luchtaanval. Maar in september werd er een nieuwe videoboodschap van hem verspreid.

  AFP or licensors