"State of the Union" van Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma is uitgesteld

Binnen zijn eigen regeringspartij ANC wordt de roep tot aftreden van de in schandalen verwikkelde president Jacob Zuma steeds luider. Het uitstel van "State of the Union" zou een aanduiding kunnen zijn dat de positie van Zuma nu wankel is geworden.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Normaal had president Zuma donderdag zijn laatste State of the Union moeten uitspreken in het Zuid-Afrikaanse parlement in Kaapstad. Na een bijeenkomst van het bestuur van zijn partij, het ANC, is nu bekendgemaakt dat die toespraak is uitgesteld tot later. Een nieuwe datum wordt niet genoemd.

De oppositiepartijen Democratic Alliance (DA) en de linkse Economic Freedom Fighers (EFF) reageren tevreden op het uitstel. Zij vragen al langer om het ontslag van president Zuma die volgens hen het land "systematisch uitgezogen heeft".

Dat was vreemd genoeg ook het statement van de Mandela Foundation, een stichting die nauw aanleunt bij het ANC. Ook andere toplui van de partij willen niet wachten tot de volgende presidentsverkiezingen in 2019. Onlangs werd Zuma aan de top van het ANC vervangen door voormalig vakbondsleider en zakenman Cyril Ramaphosa. Die zou dan de kandidaat van het ANC worden voor de verkiezingen van volgend jaar.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het gaat niet goed met Zuid-Afrika

Was Zuid-Afrika enkele jaren geleden nog lid van de snel opkomende economische machten in de wereld, dan is die situatie nu heel wat minder rooskleurig. Vooral onder de huidige president Jacob Zuma is de teleurstelling bij de achterban van het ANC alsmaar groter geworden.

Zuma is de voorbije jaren gewikkeld in tal van schandalen, de meesten over corruptie, waarbij ook de rijke familie van Indiase afkomst, de Gupta's, bij betrokken waren. Ook zou hij zijn privéveblijf op kosten van de overheid hebben laten renoveren. Voor een beschuldiging van verkrachting werd hij nog voor hij president werd, vrijgesproken.

Los daarvan gaat het niet goed met de economie van Zuid-Afrika. De werkloosheid ligt nu op 28% en treft vooral ook de arme zwarte bevolking die de kern van het kiespubliek van het ANC vormt. De riante levensstijl van veel toplui van die partij steekt daar schril tegen af.

Zuma wil blijkbaar evenwel niet van wijken weten. Volgens sommige bronnen zou hij evenwel bereid zijn om vervroegd op te stappen als hij en zijn familie immuniteit krijgen tegenover mogelijke gerechtelijke vervolgingen later. Dat lijkt een beetje op de deal waarbij eind vorig jaar in buurland Zimbabwe Robert Mugabe na decennia van corruptie en wanbeheer werd afgezet.

 

 

Meest gelezen