Videospeler inladen...

Abdeslam komt niet naar proces donderdag

Terreurverdachte Salah Abdeslam komt niet naar de voortzetting van zijn proces donderdag. Dat heeft de Brusselse rechtbank laten weten. Advocaat Sven Mary bevestigt het nieuws. Abdeslam staat samen met Sofien Ayari momenteel terecht voor de schietpartij in Vorst. 

In Brussel staan terreurverdachten Salah Abdeslam en Sofien Ayari momenteel terecht voor de schietpartij in Vorst, bijna twee jaar geleden. Gisteren startte het proces en was Abdeslam aanwezig. Opvallend: hij weigerde te antwoorden op de vragen van de rechter. "Mijn zwijgen zegt niet dat ik schuldig ben. Ik heb vertrouwen in de heer. Ik heb geen schrik van jullie. Doe wat u wil, ik verantwoord mij enkel tegenover God", verklaarde hij.

Donderdag zou het proces verdergezet worden met de pleidooien van de overige burgerlijke partijen en de verdediging. Maar Abdeslam heeft laten weten dat hij niet wil verschijnen op de zitting van donderdag. Dat laat Luc Hennart, de voorzitter van de Franstalige rechtbank in Brussel weten. 

Hennart benadrukt ook nog dat het wel een probleem is voor Sven Mary dat Abdeslam de rechtbank niet erkent. "Het is duidelijk dat de advocaat in zo'n situatie tussen twee stoelen valt. De advocaat erkent justitie, de rechters, de rechtbank, maar hij verdedigt een cliënt die dat niet doet. De vraag is of de advocaat dan nog kan optreden. In eer en geweten zal meester Mary zich moeten buiten over dit standpunt."

Het was voorzien dat Abdeslam elke dag vanuit Frankrijk naar ons land overgebracht zou worden. Gisteren gebeurde dat per auto in een konvooi vanuit de gevangenis van Fleury-Mérogis, een voorstad van Parijs.

Meest gelezen