Advocaat John Maes: "Abdeslam zet met zijn verklaringen advocaat Sven Mary buitenspel"

Het mag duidelijk zijn: terreurverdachte Salah Abdeslam erkent de rechtbank niet. "Ik heb geen schrik van jullie. Doe wat u wil, ik verantwoord mij enkel tegenover God", zei hij gisteren onbewogen in de rechtbank. En daarmee zadelt hij zijn advocaat, Sven Mary, op met een probleem. Dat legt advocaat John Maes uit in “De Wereld Vandaag” op Radio 1. "Abdeslam zet met zijn verklaring zijn advocaat buitenspel."

Een vreemde spreidstand. Zo noemt advocaat John Maes - die zelf ooit Fouad Belkacem verdedigde - het optreden van Salah Abdeslam gisteren in de rechtbank van Brussel. Hij weigerde te antwoorden, of zelfs maar recht te staan, tijdens zijn verhoor. Wat hij wél zei? "Doe wat u wil, ik verantwoord mij enkel tegenover God." In één klap zei hij zo dat hij het Belgische rechts­systeem niet erkent. En zo brengt hij ook zijn advocaat Sven Mary in een lastig parket. 

"Abdeslam moet consequent zijn. Hij zegt dat hij de rechtsmacht niet aanvaardt, dat hij zich niet onderwerpt aan de rechtbank. Het is dan moeilijk om in dezelfde zin te vragen aan een advocaat om je te verdedigen. Eigenlijk zou hij Mary moeten ontslaan."

Als Abdeslam geen afstand doet van zijn uitspraken, moet Mary in eer en geweten uitmaken of hij nog kan optreden als advocaat

John Maes - Advocaat

Maar wat als hij dat niet doet? Hoe moet Mary dan reageren? "Mary kan enkel afstand doen van de uitspraken van Abdeslam via een mandaat van zijn cliënt. Als Abdeslam zegt dat het hem spijt en afstand doet van zijn uitspraken, is het probleem opgelost. Maar als hij dat niet doet, moet meester Mary voor zichzelf in eer en geweten uitmaken of hij Abdeslam nog wel op een geloofwaardige manier kan vertegenwoordigen.

Het antwoord op die vraag zou voor Maes zelf zeer duidelijk "nee" zijn. Dat kan ook perfect: "Dan is er sprake van een vertrouwensbreuk, zitten ze niet op dezelfde golflengte. Dat is perfect mogelijk."

Abdeslam kan ook perfect zonder advocaat verdergaan. "Het proces kan gewoon verdergaan."

Meest gelezen