AFP or licensors

Britse rechter trekt arrestatiebevel tegen Assange niet in

Een Britse rechter heeft WikiLeaks-oprichter Julian Assange ongelijk gegeven in een zaak die hij had aangespannen om het arrestatiebevel tegen hem in te trekken. Hij zal dus nog steeds gearresteerd worden als hij de ambassade van Ecuador in Londen verlaat. Assange verblijft er ondertussen al meer dan vijf jaar. 

Rechter Emma Arbuthnot heeft de vraag van de advocaten van Assange  verworpen om het arrestatiebevel tegen hem in te trekken. Het arrestatie­bevel was uitgevaardigd toen Assange, die in 2012 op borgtocht was vrijgelaten, zijn toevlucht zocht in de ambassade om arrestatie en uitlevering aan Zweden te vermijden. Assange was eerder aangehouden op verdenking van verkrachting en aanranding van twee vrouwen in 2010 in Zweden.

 Zweden heeft vorig jaar het arrestatiebevel tegen Assange laten vallen, en zijn advocaten wilden dat Groot-Brittannië hetzelfde zou doen. 

Ik ben er niet van overtuigd dat het bevel moet worden ingetrokken

Emma Arbuthnot

"Ik ben er niet van overtuigd dat het bevel moet worden ingetrokken", besloot rechter Arbuthnot. Had de rechter in het voordeel van Assange beslist, dan zou hij vrij zijn geweest om de ambassade te verlaten zonder te worden gearresteerd op Brits bevelschrift. Maar de rechter vindt dat Assange de voorwaarden van zijn borg heeft geschonden en dus moet worden gearresteerd.

Een aantal weken geleden werd Assange Ecuadoraans staatsburger in een poging de impasse te doorbreken. Maar Groot-Brittannië weigerde hem een diplomatieke status te geven en zei: "De enige manier om dit probleem op te lossen is dat Julian Assange de ambassade verlaat om voor het gerecht te verschijnen."

Meest gelezen