Een scène uit "Salamander".
© VRT- Skyline Entertainment 2018

Gouverneur Carl Decaluwé verbiedt tv-camera's in zijn ambtswoning: de passage van "Salamander" was de druppel

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé verbiedt nog langer filmopnames in zijn ambtswoning in Brugge. De spreek­woorde­lijke druppel zijn de opnames voor de Eén-reeks "Salamander" geweest. Toen was er schade aan de statige woning, maar die is intussen hersteld. De voorbije jaren vonden er regelmatig opnames plaats in de ambtswoning en telkens zou er schade geweest zijn.   

De 18e-eeuwse woning op de Burg in Brugge, tegenover het stadhuis, wordt wel vaker gebruikt als filmlocatie, onder meer nog voor scènes voor de serie "Aspe" en dus ook voor "Salamander". Decaluwé (foto onder) stelde echter schade vast aan de woning, onder meer voetafdrukken op de muur van de pas geverfde eetzaal, én rommel.

Volgens de gouverneur werden ook stukken, zoals schilderijen en maquettes, uit de privécollectie verplaatst. De opnames van "Salamander" dateren van 2016 en de schade is intussen hersteld.

VRT

"Gemaakte afspraken nageleefd"

Decaluwé heeft het nu definitief gehad met filmploegen. "Als je het gebouw gebruikt, verwacht je toch respect", legt hij uit. Het productiehuis achter "Salamander" stelt in Het Nieuwsblad dat de gemaakte afspraken wel degelijk zijn nageleefd.

"Als je met een crew van 25 man werkt, komt er al eens een veeg op de muur, ligt er al eens wat rommel en moet er misschien weleens iets hersteld worden. In het contract stond dat alles op een welbepaalde dag weer in orde zou zijn. Maar we zijn gepakt in snelheid, de gouverneur is een dag eerder komen kijken. Toen was alles inderdaad nog niet opgeruimd. Onze excuses, maar wat ons betreft zijn we alle afspraken nagekomen, net zoals we dat altijd doen. We kregen hierover nog nooit klachten", legt Pieter Van Huyck van Skyline Entertainment uit.

Enkele foto's van de ambtswoning (bron: Westvlaanderen.be):

Meest gelezen