Carles Puigdemont aanwezig op protestbijeenkomst in Leuven

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont was vanavond aanwezig op een protestbijeenkomst op de Grote Markt in Leuven. Een honderdtal Catalanen waren er bijeengekomen omdat Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers nu al 100 dagen in ballingschap zijn in België.

Verschillende manifestanten droegen slogans over mensenrechten, die volgens hen worden geschonden door de Spaanse staat. Na het volgens Madrid onwettige referendum had Puigdemont de onafhankelijkheid van Catalonië uitgeroepen. De Spaanse regering van premier Rajoy schortte daarop de autonomie van Catalonië op en schreef nieuwe regionale verkiezingen uit. Een aantal Catalaanse leiders belandden achter de tralies en Puigdemont en vier van zijn ministers zochten hun toevlucht in Brussel.

Die stembusgang bracht geen oplossing. De separatisten haalden opnieuw een meerderheid in het Catalaanse parlement en droegen Puigdemont opnieuw voor als minister-president. Maar omdat Puigdemont niet terugkan naar Spanje, is een een nieuwe patstelling ontstaan.

De bijeenkomst in Leuven was een initiatief van de Brusselse afdeling van de nationalistische Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Meest gelezen