Carnaval in Maasmechelen? Dat is 40 kilometer omrijden

Er is nog altijd geen oplossing voor de carnavalsgroepen uit Nederlands-Limburg die willen meevieren in Maasmechelen. Voorlopig zullen ze met hun praalwagens moeten omrijden via Maaseik om daar de Maas over te steken. Burgemeester Marion Leurs van de Nederlandse gemeente Stein hoopt nog op een oplossing.

De problemen voor de carnavalsgroepen begonnen in 2015. Tot dan liet de overheid oogluikend toe dat carnavalsgroepen via de E314 de Maas overstaken. Maar toen  de carnavalsverenigingen vroegen om dat wettelijk te regelen, begonnen de moeilijkheden. Plots mocht het niet meer. De voorbije jaren zorgde de Vlaamse overheid er telkens voor dat er een tijdelijke toelating kwam en de Nederlandse overheid ging daar dan in mee. Zo geraakten de Nederlandse praalwagens toch telkens in ons land

Brief naar Den Haag

De provincie Nederlands-Limburg en enkele gemeenten vonden dat er eindelijk een sluitende regeling moest komen en schreven daarom de bevoegde Nederlandse minister een brief met de vraag om ofwel de verkeerswet aan te passen of te zorgen voor een uitzondering voor praalwagens op weg van en naar een carnavalsstoet.  Maar voorlopig is er geen toezegging van de minister. Die stelde wel voor om de praalwagens met behulp van grote opleggers over te brengen naar België, maar dat vinden de carnavalsgroepen veel te duur en te omslachtig. 

Carnaval is erfgoed

Marion Sleurs, de burgemeester van Stein, begrijpt de aarzeling van haar minister niet goed. "De snelweg gebruiken zou te gevaarlijk zijn maar 40 kilometer omrijden langs kleine wegen brengt toch ook risico's met zich mee", zegt ze. Als er geen toelating komt, zou ze dat erg betreuren want "carnaval en de twee Limburgen, dat is zoals water en de zee, dat hoort bij elkaar. Het gaat om cultureel erfgoed dat we moeten koesteren.  De Nederlandse overheid doet in vele andere dossiers van erfgoed grote inspanningen en dit zouden ze dan laten verloren gaan. Terwijl er een makkelijke oplossing voor het probleem is, laat carnavalswagens één keer per jaar de Maas via de E314 oversteken".  Intussen dringt de tijd, carnaval staat voor de deur. 

 

 

 

 

Meest gelezen