John Mahoney (links) met zijn tv-zoon Frasier (rechts) op de set.
AP2004

De norse vader van Frasier, acteur John Mahoney, is overleden

De Amerikaanse acteur John Mahoney is in een ziekenhuis in Chicago overleden aan de gevolgen van kanker. Hij werd 77 jaar. Mahoney is wellicht het best bekend van zijn rol van Martin Crane, de norse vader van Frasier in de gelijknamige populaire sitcom.

John Mahoney begon zijn carrière in het theater en won een Tony award voor zijn rol in "The house of blue leaves" (1986). Maar de acteur richtte zijn pijlen ook op televisie en film. Hij werd vooral bekend met zijn rol van Martin Crane in de populaire sitcom "Frasier", die van 1993 tot 2004 liep. Daarin speelde hij een gepensioneerd agent én de vader van psychiaters Frasier en Niles.

Mahoney won voor de rol in "Frasier" een SAG Award in 2000, en kreeg twee Emmy- en Golden Globes-nominaties achter zijn naam. Regisseur Jeff Greenberg reageerde al op het overlijden en noemt Mahoney een "brilliant acteur".

Toch bleef de liefde van Mahoney voor theater altijd overeind. Zo was hij 39 jaar lang verbonden aan de Steppenwolf Theatre Company. "Ik maal er niet om mocht ik nooit meer voor een camera staan", liet hij ooit optekenen.

Meest gelezen