Twee cyberaanvallen per dag bij Telenet

Hackers vuren gemiddeld twee aanvallen per dag uit op de servers van Telenet. Dat schrijft de krant De Morgen en is bevestigd aan onze redactie. In 2017 kreeg het telecombedrijf 800 cyberaanvallen, dat is een kwart meer dan het jaar voordien.

Het gaat om zogeheten "DDos-aanvallen". Hackers gebruiken duizenden (gehackte) computers en surfen er tegelijkertijd mee naar een bepaalde website, waardoor die het verkeer niet meer aan kan en trager werkt of zelfs helemaal niet meer bereikbaar is.

Er zijn meerdere redenen waarom hackers een cyberaanval uitvoeren. Soms is het een manier om de aandacht van het veiligheidspersoneel af te leiden, om tijdens de aanval via een achterpoortje informatie te stelen van het bedrijf. Maar het kan ook gaan om afpersing: hackers dreigen een aanval uit te voeren tenzij ze een som losgeld krijgen. Tot slot zijn er ook slechte grapjassen die voor hun plezier een aanval lanceren, om zaken uit te testen die ze op het internet geleerd hebben.

Telenet laat weten dat het investeert in veiligheid en in een "robuuster netwerk" dat de aanvallen kan afwenden.

Opvallend: uit de cijfers van Telenet blijkt dat er heel wat minder aanvallen zijn in de zomervakantie. Ook hackers genieten blijkbaar graag van de zon.

Omdat hackers vaak gebruik maken van computers van gewone burgers om aanvallen uit te voeren, geeft Telenet nog volgende tips om uw computer te beschermen:

  • Voer regelmatig updates uit op alle apparaten.
  • Kies om de drie maanden voor nieuwe wachtwoorden en maak ze sterk.
  • Installeer een antivirusprogramma.

Meest gelezen