Videospeler inladen...

Europa maakt online shoppen makkelijker door afschaffing geoblocking

Onder het motto ‘online shoppen stopt niet aan de grens’ zal iedere Belgische online consument vanaf eind 2018 in principe kunnen genieten van dezelfde prijzen en verkoops-of betalingsvoorwaarden in de hele Europese Unie. 

Het Europees Parlement keurde een maatregel goed waardoor ‘geoblocking’ bij online winkelen in de EU wordt afgeschaft. Binnen de Europese Unie moet het dan mogelijk worden om producten uit andere lidstaten aan te kopen zonder daarbij geconfronteerd te worden met hogere prijzen of bijkomende betalingskosten. 

Wat is geoblocking?

Geoblocking staat voor alle beperkingen die opgelegd worden door online winkels op basis van nationaliteit, woonplaats of de plaats van je internetverbinding. 

Als je online shopt, word je nu vaak automatisch omgeleid naar de nationale versie van de website waarop je wil winkelen. Vaak gelden daar ook specifieke prijzen, die in het ene land hoger kunnen liggen dan in het andere. Europa wil nu dat consumenten ook van die verschillen kunnen gebruikmaken in hun voordeel. Winkeliers moeten ook betaalmiddelen uit andere EU-staten accepteren en consumenten moeten zich kunnen registreren op een website uit een andere EU-staat zonder dat ze er wonen.

Het voorstel om die beperkingen weg te werken past binnen het Europese streven naar een Digitale Eengemaakte Markt.

Goed nieuws voor consumenten

Voor consumenten moet dit betekenen dat fysieke goederen (zoals nieuwe elektronica), online diensten (zoals websitehosting) en entertainment­diensten (zoals pretparkkaartjes) gemakkelijker online kunnen worden aangekocht in andere EU-landen.

Zo zal een Belgische familie pretparktickets kunnen kopen op een Spaanse website, als die daar goedkoper zijn. Of zal je online gemakkelijk een radio kunnen kopen in Duitsland, als die daar goedkoper is.

We maken vandaag een einde aan onrechtvaardige discriminatie bij het online winkelen

Andrus Ansip, Eurocommissaris voor de Digitale Eengemaakte Markt

Europees Commissaris voor de Digitale Eengemaakte Markt Andrus Ansip  ziet alleen maar voordelen: "We maken vandaag een einde aan onrechtvaardige discriminatie bij het online winkelen. Dat is geweldig nieuws voor de consument. Dankzij de nieuwe regels kunnen de Europeanen zelf kiezen via welke website zij iets willen kopen, zonder dat ze worden geblokkeerd of doorgestuurd."

Maar... er zijn uitzonderingen!

Toch gelden de nieuwe regels niet voor alles wat je online koopt. Zo geldt het voorlopig niet voor diensten met auteursrechtelijke bescherming (zoals streamen van muziek en verhandelen van e-books). Ook audiovisuele diensten (zoals Netflix of andere video­streaming­diensten) komen nu nog niet in aanmerking, maar Europa wil over twee jaar herbekijken of ook die diensten mee opgenomen kunnen worden. 

Bovendien zal in tegenstelling tot prijsdiscriminatie, prijsdifferentiatie wel nog worden toegelaten. Producenten en handelaars zullen nog steeds verschillende prijzen voor specifieke groepen mogen aanrekenen. Zo kunnen studenten en vroege boekers bijvoorbeeld nog steeds een voordeliger tarief genieten. 

Tot slot kunnen handelaars ook niet verplicht worden de aangekochte goederen of diensten ook daadwerkelijk te leveren in een andere lidstaat. Wie wil profiteren van een voordelige prijs in een ander EU-land, moet er rekening mee houden dat hij de aangekochte goederen misschien zelf moet gaan ophalen…

In 2016 maakte VRT NWS-journalist Rob Heirbaut deze reportage waarin de beperkingen van geoblocking worden uitgelegd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen