Videospeler inladen...

Het is gelukt: krachtigste raket in 40 jaar tijd met Tesla aan boord succesvol gelanceerd

Het was iets later dan gepland, maar de Falcon Heavy - de krachtigste raket in veertig jaar tijd - is vanavond dan toch succesvol gelanceerd in Florida. De raket heeft aan boord een Tesla, die op de muziek van David Bowie tegen 47.000 kilometer per uur door de ruimte zal zoeven.

Ruimtevaartliefhebbers keken er al maanden naar uit. Na enkele keren uitstel stond de lancering van de Falcon Heavy vanavond eindelijk gepland, rond 19.30 uur onze tijd. Maar dan stak er plots een hevige wind op, die alles in de war dreigde te sturen. Een kleine twee uur later - om 21.45 uur - konden de 27 motoren van de gigantische raket dan toch worden ontstoken. De lancering was een feit én succesvol. 

Videospeler inladen...

De raket is eigendom van het commerciële bedrijf Space X van Elon Musk. Die laatste kennen we vooral als eigenaar van Tesla, het bedrijf dat elektrische auto's produceert. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Falcon Heavy een Tesla-auto meeheeft als testvracht. In de wagen zit een pop en de radio speelt - toepasselijk - het nummer "Life on Mars" van David Bowie af.

Het gaat hier om een "herbruikbare raket". Alles bestaat eigenlijk uit drie Falcon 9-raketten - de kleinere broertjes van de Falcon Heavy - die samen gebundeld zijn tot één buitenraket. De twee buitenste raketboosters kwamen enkele minuten na de lancering opnieuw aan land op Cape Canaveral. En ook dat lukte succesvol.

Videospeler inladen...

De middelste, een aangepaste Falcon 9-raket, gaf de lancering nog een laatste zetje en moest uiteindelijk op een droneschip in de Atlantische Oceaan landen, maar kwam op enkele honderden meters daarvan in zee terecht. De capsule met de Tesla aan boord zet de tocht alleen verder richting zon. Daar zou hij in een baan rond de zon toertjes blijven vliegen. 

SpaceX

Door alles te hergebruiken, wordt de kostprijs van de lancering gedrukt met zo'n 90 miljoen dollar. 

Meest gelezen