Videospeler inladen...

Financieel expert Yvan de Munck over beurzen: “Het is een storm in een glas water”

Sommigen zagen al een nieuwe beurscrash om de hoek loeren de voorbije dagen, maar de Belgische financieel expert Yvan de Munck, werkzaam in de Verenigde Staten, wijst dat resoluut van de hand. “Het is gewoon een correctie.”

“De beurs van Wall Street is zich alweer aan het herstellen”, zegt Yvan de Munck in “Terzake”,“Wall Street staat een half tot een procent in het groen. Het valt dus allemaal best mee na die inderdaad fors lagere opening.” 

Er is geen specifieke aanleiding voor wat zich de voorbije dagen op de beurzen heeft afgespeeld. De Munck: “Het was een samenloop van omstandigheden: hier in de Verenigde Staten is een nieuwe voorzitter van de Centrale Bank aangetreden en dat is altijd aanleiding tot enige volatiliteit. Ten tweede is er het aantrekken van de korte rente, die langzaam naar de drie procent gaat. Dat is fundamenteel anders dan de voorbije jaren en daar worden vragen bij gesteld.” 

“En drie, de markt is bijzonder duur. Er is een enorme sprong van 30 procent geweest sinds het aantreden van president Trump. Normaliter zie je zoiets over een periode van vier tot vijf jaar, nu is het in 15 maanden gebeurd. Het is te snel te fors gegaan, en dus is er nu een consolidatie. Die is meer dan welkom, maar het is lang geleden en dus is het even wennen.”

Wat vandaag gebeurt, is dan ook helemaal niet te vergelijken met de crash van 2008. De Munck: “Neen, dat was iets helemaal anders. Het systeem was toen aan het imploderen. Er is sindsdien een herkapitalisatie van de financiële sector geweest, en ook de huizenmarkt is veranderd en wordt nu conservatiever gefinancierd. Dus daar is er geen probleem. De markt is gewoon fors hoger gegaan gedurende een lange tijd, zonder correctie, dus vroeg of laat moest daar een einde aan komen en dat maken we vandaag mee. Het is even slikken omdat het zo lang geleden is, maar meer is het niet.”

Meest gelezen