Franse president Macron veroordeelt terrorisme bij zijn aankomst op het eiland Corsica

Sinds de recente lokale verkiezingen hebben de Corsicaanse nationalisten een meerderheid in het parlement van de regio. President Emmanuel Macron wil met hen praten over meer bevoegdheden voor de regio, maar wil ook de eenheid van Frankrijk niet ondergraven.

AFP or licensors

Kort na zijn aankomst in de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio ging de Franse president Emmanuel Macron in die stad een plein dopen naar Claude Erignac, de prefect van het eiland die in daar in 1998 vermoord werd door Corsicaanse separatisten.

"Niets rechtvaardigt de moord op een hoge functionaris. Corsica, een land van fierheid en waardigheid, is besmeurd door deze misdaad", zo klonk het strijdvaardig.

Opvallend is dat Macron het plein inhulgde in aanwezigheid van Dominique Marchand, de weduwe van de vermoorde prefect, als van Gilles Simeoni, de nationalistische minister-president van Corsica, die in het verleden de advocaat was van een van de mannen die veroordeeld is voor de moord.

Macron loopt op eieren in Corsica

Macron blijft twee dagen op Corsica. Hij zal er praten et minister-president Simeoni en Jean-Guy Talamoni, voorzitter van het parlement. De twee zijn kopstukken van de nationalistische beweging op Corsica. Die beweging heeft eind vorig jaar een absolute meerderheid gekregen bij verkiezingen voor het regionale parlement.

President Macron is bereid om met hen te praten over meer bevoegdheden voor Corsica, maar niet over amnestie voor veroordeeld terroristen, de erkenning van het Corsicaans als officiële taal of een afsplitsing van Frankrijk.

Nu willen de meeste Corsicanen ook niet los van Frankrijk, hoe weinig ze dat land ook in hun hart dragen. Corsica is een arme regio en heeft dus steun vanuit Parijs nodig. Enkele jaren geleden heeft de terreurgroep FNLC het einde van het geweld aangekondigd. Wel blijven de nationalisten ageren voor het behoud van hun culturele eigenheid, hun taal en zijn ze gekant tegen rijke Fransen die gronden en villa's op het eiland opkopen. Een aantal van die gebouwen zijn de voorbije jaren in brand gestoken.

Meest gelezen