Gentse kandidaat-burgemeester Rudy Coddens (SP.A) wil grotere vinger in de pap bij De Lijn

Rudy Coddens, kandidaat burgemeester voor het kartel SP.A-Groen in Gent, vraagt dat Gent meer medezeggenschap krijgt bij beslissingen van De Lijn over het Gentse stadsvervoer. Dat heeft hij vanmiddag gezegd bij "De Meulemeester in debat", bij VTM. Coddens vindt dat De Lijn getuigt van te weinig visie in zijn stad en klaagt dat investeringen achterop hinken.

Coddens noemt een goede bediening en genoeg capaciteit essentieel voor een goed openbaar vervoer. In Gent ontbreekt het daaraan, vindt hij. Hij verwijst onder meer naar de elektrische wandelbusjes in Gent en een shutllebus naar een randparking die de stad noodgedwongen zelf moet inleggen. Bovendien is een deel van een tramlijn onlangs stilgelegd omdat de tramsporen onvoldoende onderhouden zijn.

"Als stad Gent vragen wij: geef ons medezeggenschap en beslissingsbevoegdheid over openbaar vervoer", zegt Coddens. "Wij staan het dichtst bij de mensen en weten welke noden zij hebben. De Lijn is een grote organisatie. Dat heeft voordelen (voor gezamenlijke aankopen en grote investeringen, nvdr.), maar soms is het te beperkt in flexibiliteit en staat het te ver af van de mensen."

Coddens erkent dat mee beslissen ook meer betalen betekent, maar wijst er tegelijk op dat Gent nu al betaalt voor bijvoorbeeld nachtbussen of gratis openbaar vervoer op koopzondagen.

Meest gelezen