Grapje over Donald Trump loopt snel uit de hand

"Op geen enkel moment heb ik eraan getwijfeld dat men zou kunnen denken dat deze tweet authentiek zou zijn." De Amerikaanse blogger Shaun Usher was zich dan ook van geen kwaad bewust toen hij, naar aanleiding van de daling van de Dow Jones-index met 1.175 punten, een zogenaamde tweet van Donald Trump oprakelde, vanuit de tijd dat hij nog geen president was. En die tweet ging snel viraal, waardoor Usher zich in alle bochten wrong om toch maar twitteraars te overtuigen dat het ging om een eigen verzonnen tweet.

In die tweet schreef Usher nochtans over "Dow Joans", maar zelfs die fout werd onmiddellijk aan Trump zelf toegeschreven. Voor hij president werd, zou Trump dus de zittende president met een kanon de lucht doen inschieten, mocht de Dow Jones met meer dan 1.000 punten zakken in één dag:

Maar niet iedereen had (onmiddellijk) door dat het om een grap ging. Het bericht werd massaal geretweet en ging volgens diverse nieuwsmedia ogenblikkelijk viraal. Met reacties als:

Het succes maakte Usher in ieder geval erg onzeker:

Het hele verhaal deed nieuwswebsite Snopes alvast concluderen: "Tweets met valse informatie maken is uiterst makkelijk en ze verspreiden zich massaal binnen enkele minuten. Zoals Usher hier bewijst. En bij hem was het dan nog niet eens de bedoeling."

Meest gelezen