Videospeler inladen...

Hotel stort in na zware aardbeving in het oosten van Taiwan: twee doden

In de stad Hualien op de oostkust van Taiwan is een hotel ingestort na een aardbeving.  Er zijn twee doden en meer dan honderd gewonden, dat melden de autoriteiten. 

De schok deed zich deze namiddag voor op iets meer dan 22 kilometer buiten de oostkust van Taiwan. De beving had een kracht van 6,4 en vond plaats op een diepte van nauwelijks tien kilometer. 

In de stad Hualien is het Marshall Hotel gedeeltelijk ingestort. De onderste verdiepingen is geplet onder de rest van het gebouw dat echter vrij goed intact is gebleven. 

"Twee mensen werden gedood en 114 werden gewond," vertelde de premier van Taiwan, William Lai. Andere bronnen spreken over 186 gewonden. Intussen zouden nog drie mensen in het elf verdiepingen tellend Marshal Hotel vastzitten. Zowat 116 gasten konden tijdig worden geëvacueerd.
Het gebied werd ook door een aantal naschokken getroffen, maar er was geen tsunami-alarm. 

Hualien is een populaire toeristische bestemming aan de oostkust van Taiwan en telt ongeveer 100.000 inwoners. De premier heeft onmiddellijk het rampenplan afgekondigd. Het leger werd ingeschakeld voor de reddingsoperaties.

Elders in Hualien zouden er ook nog andere gebouwen geheel of gedeeltelijk ingestort zijn. De regering meldt verder dat er twee bruggen in de stad niet meer gebruikt kunnen worden. In de buurt is ook de elektriciteit uitgevallen.

Ook dit weekend aardbeving

Dit weekend was de buurt van Hualien ook al eens getroffen door een aardbeving. Die had toen een magnitude van 6,1, maar deed zich wel dieper voor. Sindsdien zijn er een zeventigtal bevingen geweest, de meeste met een kracht van ongeveer 5.

Taiwan is erg gevoelig voor aardbevingen. Net buiten de kust schuift de geologische Filipijnse plaat onder de Euraziatische. Begin de 20e eeuw waren er twee aardbevingen van meer dan 8,3, wat erg zwaar is. Vooral de oostkust en de streeks rond Hualien zijn erg gevoelig voor aardbevingen.

In 1999 werd Taiwan getroffen door een beving met een magnitude van 8. Toen zijn meer dan 2.400 mensen omgekomen en was er grote schade.

AFP or licensors

Meest gelezen