Is het monopolie op de iconische rode zool van Louboutin verleden tijd?

Voor het Europees Hof van Justitie loopt een zaak over de iconische hoge hakken met rode zool van het Franse schoenenmerk Louboutin. De schoenen waren al meermaals onderwerp van conflict voor nationale rechtbanken. Maar deze uitspraak op Europees niveau zou definitief uitsluitsel kunnen bieden. Mogelijk zal Louboutin zijn concurrenten niet langer kunnen verbieden om ook hoge damesschoenen met rode zolen te verkopen.

Een voorlopig advies van het Europees Hof van Justitie gaat in tegen eerdere uitspraken van Nederlandse en Belgische rechters. Die gaven Louboutin in eerste instantie wel gelijk. Maar de advocaat-generaal van het Europees Hof schrijft zijn advies op basis van de Europese merkenrichtlijn. Die heeft als doel te verhinderen dat een merk (de hak en rode zool) zomaar een monopolie zou hebben waardoor andere producenten geen gelijkaardige producten mogen maken. 

De uitspraak van de Europese rechter zal een grote impact hebben op de schoenenindustrie. Ook het Hof van Justitie besefte dit. Om die redenen werd de zaak - die in eerste instantie zou worden beoordeeld door een kamer van drie rechters - heropgestart. De zaak zal nu worden besproken in een kamer van vijf rechters.

Een definitieve uitspraak van de rechters is er nog niet. Doorgaans volgt de rechter van het Hof het advies voorafgaand aan de uitspraak. 

Meest gelezen