Videospeler inladen...

Michaël Van Droogenbroeck over de dip op de beurs: "De goede economische onderstroom is er nog steeds"

Rode cijfers op de beurzen wereldwijd, wat is daar gaande? Michaël Van Droogenbroeck deed het vanochtend uit de doeken in een Facebook Live. "Dit is een correctie die er zat aan te komen."

De mindere dag op de beurzen komt eigenlijk niet uit de lucht vallen, zegt Michaël Van Droogenbroeck. "De daling was vorige week al ingezet. Het sentiment dat de voorbije 14 maanden naar boven ging, is eigenlijk al midden vorige week gekeerd." 

Hij spreekt van "de correctie die er zat aan te komen". "Sinds de verkiezing van Donald Trump zijn de financiële markten over de hele wereld aan een opmars begonnen. Dat was het gevolg van de beloftes die hij deed om ademruimte aan de economie te geven en van zijn fiscaal beleid. De Dow Jones is in de VS op een jaar tijd met 25 procent gestegen, dat is heel veel. In navolging daarvan hebben de beurzen er wereldwijd een fantastisch jaar opzitten."

"Heilige graal"

Maar waarom komt die correctie er nu? Stilaan was er het besef dat het wat te snel ging, zegt Van Droogenbroeck. Maar er speelde nog iets fundamenteler: "De beurzen zijn al enige tijd aan het stijgen op basis van het beleid dat de centrale banken gevoerd hebben", analyseert Van Droogenbroeck. "Dat beleid kwam erop neer: geld is zo goed als gratis. De rente staat quasi op nul procent. Dat moet de economie, die op apegapen lag na de zware crisis van 2008, doen aantrekken." 

Als de inflatie stijgt, komen de centrale bankiers in beeld: zij zullen de rente verhogen

Michaël Van Droogenbroeck

Dat heeft een "heilige graal" gecreëerd op de aandelenmarkten. "Een lage rente zorgt ervoor dat spaarboekjes en obligaties niet interessant zijn en dat aandelen het enige alternatief lijken. Die rente van 0 procent moest de economie doen aantrekken en dat is gelukt, waardoor ook aandelen het goed doen, want die anticiperen daarop. En er was bijna of geen inflatie. Daar hebben de beurzen zich aan opgetrokken."

Maar nu gaat het economisch beter en gaat de inflatie wellicht stilaan stijgen. "Dan komen de centrale bankiers in beeld: zij zullen de rente verhogen. In Europa is dat nog niet voor nu, maar in de VS zitten we al op dat punt. Ook wordt het tempo van die renteverhoging wat hoger. Dat alles maakt een einde aan die 'heilige graal'."

Dat verklaart de angst op de beurzen. "Maar erg belangrijk", voegt Van Droogenbroeck toe, "die onderstroom -  die goede economische resultaten - is er nog steeds."

Je moet je beleggingen spreiden en beleggen op basis van je eigen risicoprofiel.

Michaël Van Droogenbroeck

Veilig beleggen

De daling op de beurzen hoeft beleggers dus nog niet te veel zorgen te baren, stelt Van Droogenbroeck. De allerveiligste belegging blijft een spaarboekje zegt hij. "Maar het kleine beetje rente dat je daar krijgt, ligt flink onder de inflatie. Dus als je zekerheid wilt, moet je die prijs betalen." Als je rendement wilt, moet je iets meer risico nemen, bijvoorbeeld met aandelen. "Belangrijk daar is: het is niet omdat je de veilige haven de rug toekeert, dat je je in de grootste onzekerheid stort. Je moet je beleggingen spreiden en beleggen op basis van je eigen risicoprofiel."

En wat met de bitcoin? "Die is al sinds enkele weken in vrije val. Op het einde van vorig jaar was de bitcoin 20.000 dollar waard, nu nog 6.500 dollar. Soms is de vergelijking gemaakt met goud: als de beurzen dalen, is dat vaak de veilige haven om in te beleggen. Maar bij de bitcoin is dat duidelijk niet het geval."

"Fundamenteel doet de economie het nog altijd goed"

Videospeler inladen...

Meest gelezen