Videospeler inladen...

Hooggerechtshof in de Malediven trekt uitspraken in en geeft toe aan het regime

Op de eilandengroep Malediven heeft het Hooggerechtshof eerdere uitspraken van vorige week ingetrokken. Die bepaalden dat gevangen genomen  opposanten vrijgelaten moesten worden. Het leger heeft daarop twee van de vijf leden van het hof laten arresteren.  

Vorige donderdag had het Hooggerechtshof verrassend beslist dat de veroordelingen van een tiental leden van de oppositie -waaronder die van voormalig president Mohammed Nasheed- illegaal waren en die mensen moesten worden vrijgelaten.

De regering van president Abdulla Yameen  weigerde dat en heeft vanochtend de noodtoestand uitgeroepen. Daarop hadden militairen het parlement gesloten en twee van de vijf leden van het Hooggerechtshof gearresteerd. Een van hen is de voorzitter van het Hooggerechtshof.

Vanavond hebben de drie overige leden van het opperste hof nu beslist om hun uitspraken van vorige week in te trekken. In hoeverre dat wettelijk is, is niet duidelijk.

Oppositie vraagt India om een interventie

De democratische oppositie tegen president Yameen is alleszins niet van plan om te plooien. Vanuit zijn ballingsoord Sri Lanka heeft ex-president Mohamed Nasheed buurland India opgeroepen om militair tussenbeide te komen op de Malediven om de grondwettelijke orde te herstellen.

De oppositie op de Malediven zelf heeft India, de Verenigde Staten, voormalig kolonisator Groot-Brittannië en de Europese Unie gevraagd om tussenbeide te komen, maar had het niet over militaire operaties.

In 1988 hebben Indiase troepen een poging tot staatsgreep neergeslagen. Toen werden de Malediven geregeerd door dictator Maumoon Abdul Gayoom, de halfbroer van de huidige president Yameen. Toch heeft Gayoom onlangs de kant van de oppositie gekozen en werd hij deze ochtend opgepakt.

Meest gelezen