AP2012

Onrust in het paradijs: wat is er aan de hand in de Malediven?

De afgelopen uren zijn een voormalige president en twee rechters gearresteerd. De huidige president Abdulla Yameen heeft de noodtoestand uitgeroepen. Toeristen worden voorlopig niet geëvacueerd. 

De onrust op de Malediven begon op 1 februari toen het opperste gerechtshof onverwacht besliste om 9 oppositieleiders vrij te laten. Volgens de rechters was hun proces politiek gemotiveerd. De regering weigerde het vonnis uit te voeren waarop oppositieleden en inwoners massaal de straat opkwamen.

Daarop kondigde president Yameen de noodtoestand af. Zwaarbewapende troepen bestormden het gerechtshof en arresteerden twee rechters. Ook een belangrijk oppositieleider en voormalig president werd opgepakt. 

zwaarbewapenden soldaten vallen het gerechtshof binnen
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Toerisme in gevaar?

De Malediven zijn in grote mate afhankelijk van inkomsten van het toerisme. Vorig jaar brachten bijna anderhalf miljoen mensen er een strandvakantie door. Ook touroperators Thomas Cook en Tui hebben reizigers op de Malediven. "Voorlopig is er voor hen geen enkel gevaar" zegt woordvoerder van Tui Piet Demeyere. "Alleen de excursies naar de hoofdstad Malé zijn geschrapt." 

Abdulla Yameen kwam in 2012 aan de macht na omstreden verkiezingen. Sindsdien heeft hij zowat alle democratische hervormingen van zijn voorganger, Mohamed Nasheed teruggedraaid. Nasheed zelf ging in ballingschap in het buitenland nadat hij was veroordeeld tot 13 jaar gevangenis. 

Meest gelezen