Arenda Oomen Fotografie

Planbureau verwacht overschrijding spilindex in september 2018

Het Planbureau verwacht dat de spilindex in september dit jaar overschreden zal worden. Als dat gebeurt, zullen sociale uitkeringen in oktober en de weddes van het overheids­personeel in november met 2% stijgen.

 

Een maand geleden ging het Planbureau er nog van uit dat er dit jaar geen overschrijding van de spilindex zou plaatsvinden, maar in zijn nieuwe maandelijkse prognose wordt die verwachting nu bijgesteld.  Het Planbureau verwacht dat de gemiddelde jaarinflatie op 1,7 procent zal uitkomen. Vorige maand ging het nog uit van een inflatie van 1,6 procent.

De bijstelling van de prognoses heeft te maken met de elektriciteitsprijs. Die is minder gedaald dan verwacht. Het Planbureau  houdt rekening met een olieprijs van gemiddeld 69 dollar per vat in 2018. De wisselkoers van de euro zou uitkomen op gemiddeld 1,26 dollar per euro in 2018.

De laatste keer dat de spilindex overschreden werd, was in mei vorig jaar.

Meest gelezen