Videospeler inladen...

Primeur in ons land: vijf Britten veroordeeld voor illegale hazenjacht met windhonden

Vijf Britten zijn veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel en een boete van 8.000 euro voor illegale hazenjacht met windhonden. Dat is een primeur in ons land. Rechter Jan Van den Berghe was streng: "Het onbeheerd jagen, het louter plezier van het doden en waarschijnlijk ook het winstbejag, is niet alleen een ernstig natuurmisdrijf, maar ook onethisch gedrag." 

Begin vorig jaar maakten de vijf Britten zich schuldig aan hare coursing - een typische Britse jagerstraditie. Hierbij laten jagers de hazen schrikken, die dan vervolgens opgejaagd worden door windhonden. Vaak wordt er ook stevig gegokt: gokkers wedden welke hond het eerste een haas vangt of hoeveel hazen er effectief gedood worden. De bedragen die rondgaan, lopen op tot 22.500 euro. 

De praktijken zijn al jaren verboden in Groot-Brittannië, daarom zakken de jagers af naar ons land. 

Steng vonnis: "Niet alleen een ernstig natuurmisdrijf, ook onethisch gedrag"

De vijf jagers stonden op 3 januari vorig jaar plots oog in oog met een Belgische jager en sloegen op de vlucht. Maar toen hun auto crashte, konden ze opgepakt worden door de politie. Vanochtend werden ze veroordeeld tot negen maanden cel met uitstel en 8.000 euro boete. 

De rechter was streng in zijn vonnis: "Door de illegale jachtpraktijken hebben de jagers effectief schade toegebracht aan de natuur. Het hazenbestand gaat de laatste jaren achteruit. Het onbeheerd jagen, het louter plezier aan het doden en wellicht ook het winstbejag, is niet alleen een ernstig natuurmisdrijf, maar ook onethisch gedrag. Er werden geen dode hazen aangetroffen, wat erop wijst dat het de jagers alleen te doen was om plezier en winstbejag."

Advocaat jagers: "Baanbrekend vonnis"

Advocaat Thomas Gillis, die de jagers verdedigde, is tevreden met het vonnis: "Het is een baanbrekend vonnis. De rechter geeft een duidelijk signaal dat een afschrikkend effect zou moeten hebben, maar hij houdt toch ook rekening met het feit dat de mensen niet gekend zijn als onverbetelijke recidivisten."

Volgens de advocaat zal deze zaak een voorbeeld zijn: "Ik denk dat deze zaak behoorlijk wat weerklank zal vinden over het kanaal in het Verenigd Koninkrijk. In het jachtmilieu zal men samenzitten en zeggen: "Dit kan niet en als je het toch doet, weet je wat je te wachten staat"."

Meest gelezen