SamenZorgStraten tegen eenzaamheid in Antwerpen

Er zijn nogal wat eenzame mensen, zeker in de steden, en in Borgerhout is een project tegen vereenzaming voorgesteld: SamenZorgStraten.

Beter een goeie buur dan een verre vriend

Bedoeling van het project is dat we meer naar elkaar zouden omkijken en mekaar een handje helpen. SamenZorgStraten organiseert daarom onder andere een aantal bijeenkomsten met buurtbewoners. Want het is blijkbaar niet vanzelfsprekend om aandacht te hebben voor je buren, zegt districtsvoorzitter Stephanie Van Houtven. "Beter een goeie buur dan een verre vriend. Zeker als je zoals hier met veel dicht bij elkaar woont."

Al langer in Antwerpen

In het district Antwerpen bestaat het project SamenZorgStaten al zo'n half jaar. "We zijn ermee begonnen omdat een mevrouw overleed die pas dagen later gevonden werd", vertelt oprichtster Vonneke Beker. "Ik vond dat zo erg, ik wil niet in zo'n straat wonen. We zijn dan begonnen met een vragenrondje: Wat willen de mensen? Wat houdt hen bezig? Bijvoorbeeld kleine dingen zoals elkaar begroeten op straat, maar ook grote zaken. Zo was er bijvoorbeeld een vrouw die aan het vereenzamen was."

Foto: Stad Antwerpen |  Victoriano Moreno

Meest gelezen