Archiefbeeld ter illustratie.
Belga - Archiefbeeld

Socialistische overheids­vakbond ACOD staakt op 27 februari, christelijke ACV en liberale ACLVB doen niet mee

De socialistische overheidsvakbond ACOD gaat op 27 februari staken. De bond is het niet eens met het wetsontwerp van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) rond de zware beroepen. Dat is belangrijk om de pensioenleeftijd te bepalen. De staking betekent waarschijnlijk dat het openbaar vervoer die dag verstoord zal zijn. De christelijke overheidsvakbond ACV doet voorlopig niet mee. Het ACV noemt de socialistische stakingsplannen "onnodig en voorbarig". Ook de liberale vakbond ACLVB laat de staking aan zich voorbijgaan. 

Tegen 2030 stijgt de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Maar wie een zwaar beroep heeft uitgeoefend, mag vroeger stoppen. Nu moet nog duidelijk worden welke beroepen onder die noemer vallen en waarom. Daarvoor heeft minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine de criteria in een wetsontwerp gegoten en daarmee moeten de vakbonden nu aan de slag. Maar over dat wetsontwerp is heel wat discussie, zoveel zelfs dat de ACOD nu wil staken.

Volgens ACOD bevat het wetsontwerp "enkele onverteerbare zaken". Zo tellen onder meer periodes van ziekte, zwangerschap, arbeidsongevallen of zorgverlof niet mee in de berekening van een vroeger pensioen, zou er discriminatie kunnen ontstaan tussen mensen met eenzelfde functie en tussen mannen en vrouwen, en is er te veel onduidelijkheid over de functies die in aanmerking kunnen komen voor de stempel zwaar beroep.

"Verdoken besparing"

ACOD zegt ook dat "bepaalde regeringspartijen" de term 'zware beroepen' willen uithollen, door de criteria en berekeningscoëfficiënten daarvoor te beperken.

"Voor de ACOD is het duidelijk dat de regering-Michel via haar pensioen­hervorming enkel een budgettaire besparing wil doorvoeren ten koste van de personeelsleden van de openbare diensten", klinkt het in een mededeling. "Na de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd voor alle werknemers van dit land, na het dossier van het gemengd pensioen, na de afschaffing van het pensioen wegens lichamelijke ongeschiktheid en na het pensioen met punten, valt de regering opnieuw haar personeelsleden aan." 

De socialistische bond eist een echte erkenning van de zware beroepen en een objectieve manier om die te bepalen. Ook moet daar voldoende geld voor worden vrijgemaakt. 

ACV: "Onnodig en voorbarig"

De christelijke overheidsvakbond doet voorlopig niet mee met de socialistische collega's. "Onnodig en voorbarig", oordeelt ACV Openbare Sector over de socialistische stakingsplannen. Het ACV wijst erop dat de regering nog concrete voorstellen op tafel moet leggen in verband met de zware beroepen, en er is ook nog geen duidelijkheid over de lijst van situaties die erkend zullen worden als zwaar beroep. "Wie moet dan waartegen staken? ", vraagt de christelijke vakbond zich af.  

Meest gelezen