© Kees van de Veen

Trage killer piekt weer: Asbestfonds erkent 228 slachtoffers met longvlies- of buikvlieskanker

Het Asbestfonds (AFA) heeft vorig jaar 228 gevallen van mesothelioom - longvlies- of buikvlieskanker - erkend. Het gaat om een piek in het aantal slachtoffers. Enkel in 2008 waren het er nog meer. 

Mesothelioom wordt meestal veroorzaakt door een blootstelling aan of onbeschermd werken met asbest. De partikels asbest worden ingeademd en beginnen aan hun bijzonder trage, maar verwoestende aanval op het longvlies. De besmetting van de slachtoffers dateert al van na de Tweede Wereldoorlog tot eind vorige eeuw. Maar de trage killer doet er gemiddeld 30 tot 40 jaar over vooraleer hij zich manifesteert.  

 "Tegen periode 2025-2030 zal het aantal erkende slachtoffers in België sterk gedaald zijn, " klinkt het bij AFA.  Vele, niet alle, slachtoffers van mesothelioom en/of nabestaanden hebben recht op  een schadevergoeding, al verzacht dat maar een deel van het leed en de pijn. In 2016 keerde het AFA zo'n 13,8 miljoen euro uit.      

"Wonderproduct"

In meer dan 80 procent van mesothelioom is asbest de oorzaak. Het product is nu wel verboden, maar van 1945 tot 1998 werd asbest zowat bekeken als wonderproduct, vooral in de bouwnijverheid. De isolerende, brandvrije en slijtvaste kwaliteiten van het spotgoedkope asbest werd rijkelijk toegepast in productie van cementgolfplaten, in dakleien en  gevelstenen. Geen bloembak, isolatie van de cv buizen of  isolatietouw bij ovens en steenkoolkachels, of er was asbest in gemengd. 

Tot vandaag wordt er in ons land nog zowat overal asbest aangetroffen: in scholen of andere openbare gebouwen,  leidingen, tunnels en rioleringen.

Asbestvrije wereld nog niet voor morgen

Hoewel het gebruik van asbest verboden is in meer dan 60 landen (sinds 2005 in heel de Europese Unie), worden er nog elke dag tonnen asbest opgedolven uit de asbestmijnen in Rusland, China, Brazilië en ook in India. Daar geldt nog geen verbod en heel wat werknemers komen daar onbeschermd in  contact met de gevaarlijke vezel.  Indien er geen wereldwijd verbod komt,  zal de asbestkankertragedie zich in die landen herhalen, verwittigen de gezondheidsorganisaties.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO berekende het aantal doden door asbest wereldwijd op ruim meer dan  105.000 per jaar.  Een asbestvrije wereld is nog lang niet voor morgen.  

Verjaringstermijn

Kom op tegen Kanker vraagt om alle slachtoffers van asbest te vergoeden: "Slachtoffers moeten evengoed een zaak kunnen aanspannen tegen het bedrijf dat hun ziekte veroorzaakte, én de verjaringstermijn voor aansprakelijkheidsvorderingen - vandaag 20 jaar - moet worden afgeschaft gezien de vaak heel lange latentieperiode van asbest."  En wie in zijn huis het asbest wil verwijderen : doe het zeker niet zelf maar vraag een deskundige.   

Meest gelezen