Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Trump: “Niet voor mij applaudisseren? Mogen we dat verraad noemen?”

Donald Trump heeft de Democraten in het Amerikaanse Congres beschuldigd van “verraderlijk gedrag”. De president vindt het niet kunnen dat zijn politieke tegenstanders niet voor hem applaudisseerden tijdens zijn State of the Union vorige week.

Tijdens zijn eerste State of the Union, de belangrijkste speech van de president in het Amerikaanse parlement, stak Donald Trump nog de hand uit naar zijn politieke tegenstanders, de Democraten. “Laten we onze geschillen aan de kant schuiven”, klonk het toen nog opvallend verzoenend.

Maar een week later zit het spel op de wagen en klinkt er weer oorlogstaal. Het zit de 71-jarige president duidelijk nog hoog dat de Democratische parlementsleden vorig week niet applaudisseerden tijdens zijn State of the Union. Dat bleek tijdens een speech die Trump hield bij een bedrijfsbezoek in Ohio.

“Ze speelden een spelletje. Ze hadden afgesproken om geen vin te verroeren”, blikte Trump terug op de houding van de Democraten in het Congres. Trump vindt het niet kunnen dat er zelfs geen lachje af kon terwijl hij toch goed nieuws bracht over "de laagste werkloosheidsgraad bij Hispanics en Afro-Amerikanen in de geschiedenis van ons land".

Verraad

Nee, “ze zien liever dat Trump het slecht doet, dan dat ons land het goed doet. Heel egoïstisch”, vindt de president. “Op een bepaald moment wilde ik niet meer naar die kant (de oppositiebanken, red.) kijken”, want daar kwam volgens de president toch alleen “slechte energie” vandaan. 

Trump ging zo ver dat hij landverraad insinueerde. “Terwijl aan de ene kant van het halfrond iedereen wild enthousiast was om iets te doen met ons land, was het doods aan de andere kant.” “On-Amerikaans was dat. Sommigen noemen het verraderlijk. Ja, waarom niet? Mogen we dit verraad noemen? Waarom niet? Ze leken zeker niet heel erg van ons land te houden”, besloot de president vilein.

Videospeler inladen...

Sommigen noemen het verraderlijk. Ja, waarom niet? Mogen we dit verraad noemen? Waarom niet?

Donald Trump

Kruimels

Het was de bedoeling dat de toespraak van Trump in Ohio in een positieve sfeer zou baden en een loftuiting zou zijn van de grote belastingvermindering die de president heeft gerealiseerd. Voor de gelegenheid was namelijk een bedrijf uitgezocht dat zijn 126 werknemers een bonus van 1.000 dollar had gegeven nadat de belastinghervorming werd goedgekeurd.

Trump greep dat aan om uit te halen naar Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis. Zij had bonussen die werknemers nu krijgen slechts “kruimels” genoemd. Dat pikte Trump niet. “Ze is een rijke vrouw die zelf in een mooi, groot huis woont in Californië en al haar geld wil weggeven”, merkte de president cynisch op. 

Pelosi heeft intussen op Twitter gereageerd op de uithaal. “Elke Amerikaan zou gealarmeerd moeten zijn door de manier waarop Trump trouw aan hem gelijk stelt met trouw aan ons land. Dit is niet hoe democratie werkt.”

Intussen hebben Democraten Trump er ook al van beschuldigd dat hij de aandacht wil afleiden van de slechte beursdag op Wall Street. Gisteren doken de Amerikaanse beurzen ruim 4 procent in het rood. De diepste duik in ruim 6 jaar tijd. 

Meest gelezen