BELGA/VERGULT

België mag Bulgaarse bouwfirma's vervolgen voor sociale fraude

België mag Bulgaarse bouwfirma's vervolgen voor sociale fraude als Bulgarije niet meewerkt aan het onderzoek. Dat heeft het Europees hof van Justitie beslist. De uitspraak is belangrijk omdat het ook kan toegepast worden in andere dossiers waarin ons land vecht tegen sociale fraude uit andere landen van de Europese unie.

Het Belgisch gerecht voert een onderzoek naar sociale fraude in de bouwsector. Enkele Bulgaarse ondernemingen stelden Bulgaren in ons land te werk, vermoedelijk zonder hiervoor de juiste procedures te volgen. Volgens het bouwbedrijf zijn de werknemers ingechreven in Bulgarije en betalen ze daar ook sociale zekerheidsbijdragen. 

Onderzoekers in ons land botsen op grote moeilijkheden om van de Bulgaarse diensten voldoende antwoord te krijgen op hun vragen. Attesten die naar ons land zijn opgestuurd zouden op een frauduleuze manier zijn verkregen.

Het Europees Hof van Justitie oordeelt nu dat in dit geval België geen rekening moet houden met de documenten die ons land uit Bulgarije heeft ontvangen, en mag voortgaan met het vervolgen van de bouwbedrijven volgens het Belgische rechtssysteem.

Belangrijk precedent voor heel Europa

In heel Europa wordt deze uitspraak met veel belangstelling gevolgd. In verschillende landen zijn er gelijkaardige onderzoeken naar bouwbedrijven, transportbedrijven enzovoort.

Europees commissaris Marianne Thyssen (CD&V) is blij met de uitspraak van Europa:  "Dit sluit aan bij de inspanningen van Europese Commissie om de wetgeving aan te scherpen inzake vrij verkeer van personen en diensten. Fraude en misbruik bestrijden is een prioriteit", klinkt het. 

Volgens Thyssen zal er binnenkort ook een Europese arbeidsautoriteit worden opgericht om een "eerlijke arbeidsmobiliteit bevorderen".

Kritiek op Thyssen van N-VA

Ook N-VA vindt spreekt van een goede belissing van het Europees Hof van Justitie. "Dit arrest zorgt er in elk geval voor dat lidstaten niet langer machteloos zijn tegenover valsspelers", zegt Europarlementslid Helga Stevens (N-VA).

Europees commissaris Marianne Thyssen werkt op dit moment aan een herziening van de sociale zekerheidsregels in Europa. Volgens N-VA is het "jammer" dat Thyssen daarin "onder alle omstandigheden wil vasthouden aan het bindende karakter van het A1-document", dat is het document waarover deze rechtszaak draait. N-VA pleit voor een aanpassing.

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding De Backer reageert tevreden

"De uitspraak is baanbrekend in de strijd tegen detacheringsfraude en oneerlijke concurrentie", vindt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open VLD). "Dankzij deze uitspraak hebben onze sociale inspectiediensten een extra tool in handen om sociale dumping sneller te stoppen."

Meest gelezen