Videospeler inladen...

Veel Naya-fans op infoavond over wolf

In Leopoldsburg is maandagavond een infoavond gehouden over de wolf. Want veel mensen zitten met vragen nu wolvin Naya al enkele weken rondtrekt in en rond het militair domein. Niet alleen inwoners van Leopoldsburg kwamen luisteren, er daagden ook veel nieuwsgierigen uit de buurgemeenten op.

Veel mensen vinden het spannend dat er opnieuw een wolf is in Vlaanderen. Anderen zijn net heel bezorgd. "Ik kom luisteren omdat ik achter het militair domein in Hechtel-Eksel woon", zegt een aanwezige. "We hebben al zoveel dieren weggejaagd, nu komt er eens eentje terug. Ik vind het heel gaaf."

De fervente wandelaars hopen de wolf te kunnen spotten. "De kans is klein maar het zou wel heel tof zijn. Ik hoop eigenlijk op een hele roedel. Maar hoe moet ik me dan gedragen als ik een wolf zie?" Jan Loos van de VZW Landschap weet raad: "Je moet niet bang zijn, een wolf is mensenschuw en ziet de mens als een collega-jager. Hij zal afdruipen. Maar je moet zeker een foto of filmpje maken. Anders gaat niemand je geloven, en dan kan je een goed onderbouwde waarneming melden." Weglopen heeft trouwens geen zin. "Een wolf haalt snelheden van 50km/u, dat kan je nooit winnen."

Kopzorgen

Ook na afloop van de infoavond was niet iedereen gerustgesteld. "Wij wonen echt in de bossen, ik ben bang voor mijn kinderen en kleinkinderen", zegt een grootmoeder. "En wat als er nog bijkomen zoals met de everzwijnen?" Volgens Gui Winters van het Agentschap Natuur en Bos zal dat niet gebeuren: "Een wolf staat aan de top van de voedselketen, heel anders dan een everzwijn dat een echte veelvraat en opportunist is. En wolven eten everzwijnen."

Eigenaars van schapen hebben ook bedenkingen bij de schadevergoedingen. "Je moet kunnen bewijzen dat je dier door een wolf is aangevallen. En dan is er nog een franchise. Ik begrijp niet dat er niet meer mensen daar vragen bij hebben", aldus een eigenaar.

Geen akelig sprookje

"Het is geen verhaal van Roodkapje en de boze wolf" zegt Jan Loos. "Je kan de Europese wolf ook niet vergelijken met wolven uit Afghanistan die mensen aanvallen. Dat zal hier niet gebeuren." Ook burgemeester Wouter Beke is daar zeker van: "Mensen moeten echt niet vrezen om hun persoonlijke veiligheid. In Europa worden elk jaar 25.000 mensen gebeten door een hond en 10 door een wolf. Maar het is iets nieuws en vreemds. Het is wel belangrijk dat er een goede regeling wordt uitgewerkt voor als er schadegevallen zijn."

Meest gelezen