Videospeler inladen...

57 Vlaamse gemeenten verbieden confetti. Ook uw gemeente?

In 57 gemeenten in Vlaanderen (zo'n 19 procent) geldt er een absoluut verbod op het gooien van confetti. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2. Voor veel kinderen die deze week op school carnaval vieren, hoort confetti er dus niet meer bij. Ook carnavalsgroepen mogen steeds minder confetti gebruiken en confettikanonnen zijn al helemaal uit den boze.

In de gemeenten waar een absoluut verbod op confetti geldt, zullen de scholen die met de kinderen een kleine optocht organiseren en ook de grote traditionele carnavalstoeten geen confetti mogen gooien. De gemeenten vinden al die papiersnippers op de grond vuil, moeilijk op te kuisen en slecht voor het milieu.

In de provincies West- en Oost-Vlaanderen (11 procent en 6 procent) en Vlaams-Brabant (12 procent) is het aantal gemeenten dat een absoluut verbod heeft ingevoerd, redelijk beperkt.

Een aantal Oost-Vlaamse gemeenten zoals Sint-Niklaas, Wortegem-Petegem, Gent, Kruishoutem, of Maarkedal zijn minder streng en laten confetti toe na een schriftelijke aanvraag. Bij andere milde gemeenten zoals Zwalm en Brakel, geldt een uitzondering op het confettiverbod in bepaalde zones.

In de Limburgse gemeenten Voeren en Sint-Truiden is er geen absoluut confettiverbod, maar zogenoemde computerconfetti - kleine snippers computerpapier die minder snel afbreekbaar zijn - kan niet. In de provincie Limburg is het verbod met 44 % van de gemeenten trouwens het hoogst.

In de provincie Antwerpen (27procent) is het aantal gemeenten met een confettiverbod  ook hoog.  In 19 van de 70 gemeenten is confetti verboden.  In Essen, waar de grootste carnavalstoet van de provincie plaatsvindt, mag de traditionele stoet wel met confetti strooien. Bij de optochtjes die scholen organiseren mag het dan weer niet.

Meest gelezen