Een bezorgde trader op de New York Stock Exchange.
AFP or licensors

"De akeligste dag op Wall Street in jaren": waarom de beurzen in het rood gaan

Met -4,6 procent was het de slechtste dag op de Amerikaanse beurs in meer dan 6 jaar tijd. En ook de Aziatische beurzen openden vanochtend met rode cijfertjes. Maar ging het net niet heel goed op de beurs? Wat is daar plots aan de hand?

1. Hoezo, akelige dag?

De zenuwen stonden strak gespannen op de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones-index ging aanvankelijk met bijna 1.600 punten naar beneden en eindigde uiteindelijk 1.175 punten lager, of -4,6 procent. CNN spreekt van de "akeligste dag op Wall Street in jaren". Ook Aziatische beurzen zijn lager geopend en investeerders wachten met een bang hartje op de Europese openingsbellen.

Die correctie is de zwaarste sinds augustus 2011, midden in de financiële crisis in Europa. Maar we zitten nog lang niet aan het niveau van 'zwarte maandag' in 1987, toen de Dow Jones een verlies van 23 procent moest slikken.

Maar angst en emotie, dat krijgen we dus wel. De fameuze VIX-index steeg in sneltempo en zit nu voor het eerst sinds 2011 boven de 30. Die index houdt de beweeglijkheid van de beurzen in het oog en wordt daarom ook wel de 'angstbarometer' genoemd.

2. Maar waarom?

"En het ging net zo goed", horen we u mompelen. Dat klopt ook. Vorige week nog toeterden analisten dat aandelenmarkten al meer dan 560 dagen aan een stuk gestaag gestegen zijn, de langste periode sinds 1945. Als beurzen wat overgewaardeerd beginnen te geraken is een fameuze 'correctie' nooit veraf. Die lijkt nu eindelijk te zijn gearriveerd.

De vrees heerst dat de Amerikaanse en Europese centrale banken dan hun (tot nu toe ongewoon lage) rentes sneller dan gepland zullen optrekken

Ironisch genoeg maken beleggers zich zorgen als de economie fors aantrekt, zoals nu wel het geval lijkt te zijn. Momenteel genoten die namelijk van een 'Goudlokje'-scenario: een gezonde economische groei en een lage inflatie. Maar aan dat laatste lijkt stilaan een einde te komen: gisteren was er het nieuws dat de Amerikaanse lonen eindelijk wat aan het stijgen zijn. In de woorden van een Amerikaanse analist: "Mensen ervaren voor het eerst sinds lang de schok van echte inflatie." 

De vrees heerst dat de Amerikaanse en Europese centrale banken dan hun (tot nu toe ongewoon lage) rentes sneller dan gepland zullen optrekken. "Dat proces is al enige tijd aan de gang, maar de markt is nu vooral gepakt door de snelheid waarmee de langetermijnrente is gestegen", legt Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro, uit. "En dat heeft een paniekreactie in gang gezet bij de beleggers."

Dat de daling van de Amerikaanse beurzen de laatste uren versnelde, heeft volgens Joly ten dele te maken met flitshandel: geautomatiseerde handel op basis van computeralgoritmes. "Die kunnen periodes van paniek versterken."

3. Hoe dramatisch is dit?

Zowat alle beursexperts sussen na de eerste schok. "Haal eens diep adem", schrijven de analisten van Bespoke Investment Group. "Voor zij die het vergeten zijn: zo voelt een achteruitgang van de markt."

De grote vraag is hoe lang de dip zich doorzet. Mogelijk zullen de grote beursindices nog een paar procenten zakken, maar een grote crash van de aandelen van 10 procent en meer lijkt voorlopig niet te zijn ingezet, zo zegt ook Erik Joly. "De markten zullen nog even volatiel blijven, maar het fundamentele plaatje blijft overeind. Dat wil zeggen: de economische groeivooruitzichten zijn onaangetast, de winstcijfers van de bedrijven blijven goed."

Zijn raad voor beleggers? "Het zou een verkeerde beslissing zijn om in paniek te slaan en je aandelen halsoverkop de deur uit te gooien. Het is volgens mij beter rustig te blijven en de volgende dagen af te wachten."

Meest gelezen