SpaceX

Krachtigste ruimteraket wordt vanavond gelanceerd en neemt een Tesla mee 

Vanavond wordt in Florida de “Falcon Heavy” voor het eerst gelanceerd. Als alles goed gaat, zal het momenteel de krachtigste raket zijn, die op termijn missies naar de maan en Mars mogelijk moet maken. De raket heeft 27 motoren, die samen goed zijn voor een stuwkracht van 18 Boeings 747. Aan boord: een felrode Tesla Roadster die op de tonen van "Life on Mars" van David Bowie tegen 47.000 kilometer per uur door de ruimte zal zoeven.

Ruimtevaartliefhebbers kijken er al maanden naar uit, en na enkele keren uitstel is het vanavond eindelijk zover. Op Cape Canaveral, in Florida, zullen ergens tussen 19.30 en 22 uur Belgische tijd de 27 motoren van de Falcon Heavy tegelijk ontstoken worden. De raket van 70 meter hoog en met een lanceergewicht van 1.420 ton zou ruimtemissies naar de maan en Mars mogelijk moeten maken. 

Aan boord van de  Falcon Heavy zit een felrode Tesla Roadster met aan het stuur een astronautenpop in een modieus, nieuwe ruimtepak van SpaceX. Door de luidsprekers van de autoradio zal "Space Oddity" of "Life on Mars" van Bowie weerklinken. Een ideetje van miljardair en CEO van zowel SpaceX als Tesla Elon Musk en tegelijk een mooie reclamestunt voor Tesla. In de auto zitten 3 camera's die, als ze het al overleven, beelden kunnen maken van de Tesla in de ruimte. 

De rode Tesla Roadster met pop in de Falcon Heavy

Herbruikbare raketten maken ruimtevaart goedkoper

SpaceX is een commercieel bedrijf dat ruimtevaart “betaalbaarder” maakt, doordat de raketten na lancering hergebruikt kunnen worden. Met de Falcon 9, het kleinere broertje van de Falcon Heavy, heeft SpaceX ondertussen al meermaals bewezen dat het zonder problemen een draagraket naar de ruimte kan sturen om die daarna weer op het lanceerplatform te laten landen. Dat drukt de kosten enorm. Eén lancering van een Falcon Heavy kost ongeveer 90 miljoen dollar. Goedkoop in vergelijking met de op één na zwaarste raket, de Heavy IV. Die kost ongeveer 350 miljoen dollar per lancering.  

De Falcon Heavy bestaat eigenlijk uit drie Falcon 9-raketten die zijn gebundeld tot één superraket. De twee buitenste raketboosters moeten na lancering opnieuw landen op Cape Canaveral. De middelste, een aangepaste Falcon 9-raket, moet landen op een droneschip in de Atlantische Oceaan. De capsule met de Tesla aan boord zet alleen de tocht verder richting zon. Daar zou hij in een baan rond de zon toertjes blijven vliegen. 

Bij lancering weegt de Falcon Heavy 1.400 ton en hij kan een lading van zo’n 17.000 kilogram tot op Mars brengen. Of 64.000 kilogram naar een lage baan rond de aarde. Het wordt de krachtigste raket sinds de Saturnus V van de NASA. Dat is de beroemde raket die in de jaren 60 en 70 gebruikt werd om naar de maan te vliegen. De Falcon Heavy zal vanavond trouwens vanaf hetzelfde platform gelanceerd worden als de Apollo 11 in 1969, die de eerste astronauten tot op de maan bracht.

Toch geen bemande missies met de Falcon Heavy

Als de testvlucht van de Falcon Heavy vanavond slaagt, dan staan binnen 3 tot 6 maanden al meteen enkele “simpele” vluchten op de agenda om satellieten in een baan rond de aarde te brengen. Musk beloofde eerder om tegen eind jaar twee ruimtetoeristen een toertje om de maan te laten maken, maar hij is daar gisteren tijdens een teleconferentie op teruggekomen. 

SpaceX is ondertussen al bezig aan een nog grotere opvolger, de Big Falcon Rocket (BFR). Die zal nog eens tweemaal zo veel laadmogelijkheid hebben en tegelijk goedkoper zijn om te lanceren. De eerste vlucht wordt niet voor 2022 verwacht. Als de bouw van de BFR op schema blijft, zullen de eerste 2 ruimtetoeristen pas dan kunnen vertrekken. Musk wil zich voor bemande missies volledig focussen op de BFR in plaats van deze Falcon Heavy, zo  bleek gisteren.

Als de vlucht mislukt en de boel ontploft - volgens Musk is die kans zeer reëel - dan zal het hele project meteen een hele tijd vertraagd worden. Musk zelf hoopt dat, als de raket ontploft, het ver genoeg boven de grond gebeurt, zodat het lanceerplatform niet beschadigd raakt.

Het hele gebeuren wordt vanavond live gestreamd en kan u hier bekijken. Een animatievideo van wat er precies vanavond zal gebeuren, ziet u hieronder.

Meest gelezen