Wooncontainers als oplossing voor woningtekort in Gent?

Gent denkt na over een alternatief om de wooncrisis in de stad aan te pakken. Dat staat in het Nieuwsblad. In Gent is er een lange wachtlijst voor een sociale woning en de huurprijzen zijn ook erg hoog. Een oplossing kunnen 'wooncontainers' of 'modulaire huizen' zijn.

Stad Gent zoekt naar creatieve oplossingen in de zoektocht naar betaalbare woningen. Het bekijkt de mogelijkheid om wijken met 'wooncontainers' te bouwen. Gent haalt de mosterd in Almere waar dergelijke containers de Nederlandse stad al kleuren.

Gent kampt met een nijpend woonprobleem. Er is een lange wachtlijst voor een sociale woning en de huurprijzen zijn ook hoog. De stad zet volop in om leegstaande huizen beschikbaar te maken en panden die in slechte staat zijn op te knappen. Maar in de strijd tegen een sluimerende wooncrisis is meer nodig.

"We zien vooral mensen die momenteel in precaire leefomstandigheden wonen, maar vooral ook mensen die bijvoorbeeld starten. Jongeren die een soort van opstart nodig hebben", zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a).

Het moeten goedkopere woningen zijn om dan eventueel nadien te kunnen doorgroeien naar een meer structurele woonvorm

Rudy Coddens, OCMW-voorzitter Gent

De stad denkt nu ook aan wooncontainers, modulaire huizen.  "Dat moeten woonunits zijn die eigenlijk heel goed betaalbaar zijn", zegt Rudy Coddens. Maar hij ziet de woningen niet als een eindstation voor de huurders. De modulaire systemen zouden een tijdelijke oplossing kunnen zijn. "Het moeten goedkopere woningen zijn om dan eventueel nadien te kunnen doorgroeien naar een meer structurele woonvorm", aldus Coddens.

"Het moet wel een woonunit zijn die voldoet aan alle mogelijke voorwaarden die ook qua energieverbruik eigenlijk goed in mekaar zit", verduidelijkt Coddens.

Modulaire huizen, zijn maar één van de plannen om het tekort aan betaalbare huizen in Gent op te lossen. Waar die kunnen gebouwd worden, moet nog bekeken worden. Het OCMW, Sogent en de stad hebben grond liggen die daar eventueel in aanmerking kan voor komen.

Meest gelezen