Videospeler inladen...

"Burgemeester De Wever moet nadenken over de mislukte war on drugs"

Na de dodenlijst die bij honderden Antwerpenaars in de bus is gevallen, zijn de Antwerpse kopstukken Tom Meeuw (SP.A) en Filip Dewinter (Vlaams Belang) snoeihard voor het drugsbeleid van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die "war on drugs" is volgens hen mislukt, omdat alleen de kleine dealers worden aangepakt, terwijl de drugsmaffia erachter ongemoeid wordt gelaten.

Burgemeester De Wever en meerderheidspartij N-VA weigeren iets te zeggen over de dodenlijst omdat "het onderzoek loopt". "Het gaat hier niet over een onderzoek, maar over het beleid", reageert Filip Dewinter in "Terzake". "Ik begrijp dat De Wever het moeilijk heeft om het failliet van zijn "war on drugs" toe te geven." 

Opvallend: SP.A zit helemaal op dezelfde lijn als Vlaams Belang. "Dat overkomt mij niet vaak", geeft Tom Meeuws toe. "De burgemeester moet nadenken over de mislukte "war on drugs". Er is op visjes gejaagd, maar de grote haaien is men vergeten." Meeuws is verontrust: "Hoe komen informanten op zo'n lijst terecht? Wie lekt zulke informatie?"

Dewinter denkt dat de drugsmaffia veel medewerkers vindt bij de politie, de douane en de dokwerkers. "Het gaat over erg veel geld en veel mensen worden daardoor verleid." Volgens Meeuws is het grootste probleem dat er geen goed plan bestaat om de grote drugscriminaliteit aan te pakken. "De "war on drugs" is vijf jaar oud en  nu pas komt het stroomplan om de echte haaien aan te pakken."

Het is het zoveelste signaal dat er iets loos is en dat mensen voor niets meer terugdeinzen

Advocaat John Maes in "De afspraak"

Advocaat John Maes, die een van de genoemde informanten vertegenwoordigt, denkt niet dat je het lek bij politie of douane moet zoeken. "Ik denk dat het uitgaat van mensen die in het dossier zitten", zegt hij in "De afspraak". Hij denkt aan andere verdachten die in een gerechtelijk dossier voorkomen en dat dossier natuurlijk ook kunnen inkijken. "Ofwel circuleert dat dossier ergens, en dat is ook verontrustend."

"Het is het zoveelste signaal dat er iets loos is en dat mensen voor niets meer terugdeinzen", aldus Maes.

Bart De Wever is niet alleen burgemeester, maar ook de machtigste politicus van het land

Filip Dewinter (VB) in Terzake

Wat moet er gebeuren? Volgens Dewinter moet men de geldstromen achter de drugsmaffia aanpakken en die drugsmaffia dus droogleggen. Niet zo evident, maar volgens Dewinter kan er ook op stedelijk niveau iets gebeuren, door bijvoorbeeld oog te hebben voor dure horloges en auto's van steuntrekkers. De VB-voorman wijst er ook op dat Bart De Wever méér is dan burgervader. "Bart De Wever is niet alleen burgemeester, maar ook de machtigste politicus van het land."

"We moeten de criminele subculturen aanpakken", vindt Tom Meeuws. Hij noemt een voorbeeld: jongeren die verleid worden door het grote geld. "Maar we moeten het bord afvegen. Alle politieke partijen moeten samenzitten en luisteren naar de experten hoe het beter kan." Bovendien moeten de federale politie en de douane eerst worden versterkt.

Mocht u er nog aan twijfelen: de "war on drugs" en de strijd tegen de drugsmaffia wordt een van de thema's bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen