Joshua Crouthamel tijdens een citytrip in Londen (archief).

"Een seat filler is als een ballenjongen op Wimbledon"

Om een Oscarshow vlekkeloos te laten verlopen, doet de academy een beroep op seat fillers. Dat zijn vrijwilligers die de hele avond van de ene lege stoel van een beroemdheid naar de andere worden geleid. Joshua Crouthamel was ooit een van die gelukkigen (elk jaar zijn er 150 seat fillers). VRT NWS sprak met hem.

Crouthamel schrijft over reizen en woont in New York. In 2004 was hij als seat filler aanwezig op de Oscaruitreiking. Seat fillers worden ingezet om te vermijden dat een lege plaats in beeld verschijnt wanneer een beroemdheid bijvoorbeeld een plaspauze inlast of een Oscar in ontvangst moet nemen.

"Ik had pas een acteeropleiding gevolgd en wilde mijn acteerkwaliteiten testen", vertelt Crouthamel begin 2015 aan VRT NWS. "Ik wilde voelen wat het leven in Hollywood inhoudt en me helemaal onderdompelen in de filmindustrie."

Normaal gezien moet een seat filler zich al in september aanmelden en een hele sollicitatieprocedure doorlopen (ook het uiterlijk is hierbij niet onbelangrijk), maar Crouhamel viel in extremis in voor een vriend. "Hij had te lang gewacht om een smoking te huren (tijdens het filmprijzenseizoen is er een schaarste in Los Angeles), dus nam ik het van hem over, ook met een geleende smoking hoor."

Wanneer je niets te doen hebt, ga je achter een gordijn in de zijgangen staan

Een seat filler moet een hele set regels volgen. Zo is het bijvoorbeeld strikt verboden om de beroemdheden naast wie je belandt aan te spreken, tenzij zij jou eerst aanspreken. Crouthamel krijgt tijdens "zijn" Oscaruitreiking duidelijke instructies van Francine. "Ik ben de baas over jullie achterwerken en over de stoelen. Het is jullie job om altijd klaar te staan. Niet lachen, niet praten, niemand in de ogen kijken: dat zijn de regels. Voor de gasten zijn jullie lucht en nu mogen jullie in het behangpapier verdwijnen."

Crouthamel zelf vergelijkt de job met die van ballenjongen op het tennistornooi in Wimbledon. "Je weet niet op voorhand op welke stoel je terecht zal komen. Het is zoals een ballenjongen op Wimbledon. Waar de bal terechtkomt, daar snel jij naartoe. Komt er tijdens de Oscaruitreiking een stoel leeg te staan, dan ga jij erop zitten. Wanneer je niets te doen hebt, ga je achter een gordijn in de zijgangen staan."

Oh my god! Jij bent geen seat filler, jij bent een hobbit!

Ondanks deze nederige positie slaagde Crouthamel erin een memorabele herinnering over te houden aan de Oscars. In de toiletten vroeg een mannelijke collega hem of hij een fijne avond had. Crouthamel vertelde honderduit over op wiens stoel (o.m. die van de zus van Will Smith, nvdr) hij al had mogen plaatsnemen en zei dat hij ernaar uitkeek om even op de stoel van Orlando Bloom te mogen zitten.

Daarop antwoordde zijn collega: "Orlando is een fantastische kerel." En pas op dat moment zag Crouthamel het gezicht van de jongeman in de spiegel. Het bleek acteur Elijah Wood (foto in tekst) te zijn, Frodo in de "The lord of the rings"-films, waarin Orlando Bloom de rol van Legolas vertolkt. "The lord of the rings: The return of the king" won die avond 11 Oscars. "Oh my god", stamelde Crouthamel toen hij zijn vergissing inzag. "Jij bent geen seat filler, jij bent een hobbit."

Elijah Wood op de Oscars van 2004.

Afterparty's

Wat Crouthamel vooral opviel tijdens zijn ervaring was de eindeloze rij limousines en terreinwagens die alle gasten vervoeren en de chaos vlak voor iedereen binnen mocht in de zaal. "Na de show haast iedereen zich ook naar buiten om nog voor de files op de feestjes achteraf te geraken."

Door die feestjes achteraf vergat Crouthamel ook zijn onkostenvergoeding (zo'n 50 dollar, 40 euro, vermoedt hij) op te halen. "Ik was zo druk bezig met het versieren van een uitnodiging voor een afterparty dat ik gewoon mijn geld vergat."

Kerstmis

De algemene sfeer van een Oscaruitreiking omschrijft hij als "de opwinding die je als kind voelt op de ochtend van Kerstmis vermenigvuldigd met 10".

Het grootste misverstand over Oscars is volgens hem dat mensen vergeten dat de show ook tijdens de reclameblokken op televisie doorloopt. "Er is entertainment, de acteurs lopen rond om met elkaar te babbelen en er worden ontelbaar veel selfies gemaakt." Als groot filmliefhebber bekijkt Crouthamel de Oscarshow elk jaar nog trouw thuis op televisie.

lees ook