"Laat huur afhangen van omzet winkels in Hasselt"

Hasselt wil eigenaars van leegstaande winkels overtuigen om aan huurders niet meteen de volle pot te vragen. De centrummanager van de stad wil de huurprijs laten afhangen van de omzet die een handelaar haalt. Is er veel winst, dan profiteert de eigenaar van het pand mee. Gaat het minder goed, dan moet de handelaar minder huur betalen.

De zogenaamde omzethuur is nog nieuw bij ons, maar in Nederland wordt er al vaak mee gewerkt, zegt centrummanager Christiaan Kastrop: "Bij de invulling van een aantal panden heb ik het voorstel al gedaan, en de eigenaars zijn akkoord gegaan. Hun kosten zijn gedekt. En het is of dat, of hun pand staat leeg, zo simpel is dat."

Kwartieren

In Hasselt staan 111 winkels leeg, dat is zo'n 16% van de handelspanden. Om dat aantal naar beneden te halen, wil de centrummanager het centrum van Hasselt ook opdelen in herkenbare wijken. "Op basis van de bijzondere kenmerken van dat kwartier kan je dan naar een bepaalde doelgroep te werken. Zo kan je er sneller een invulling voor vinden."

Meest gelezen