Video player inladen ...

Linde: "Als ik na de operatie wakker word, zal er al een "V" op mijn identiteitskaart staan"

In ruim een maand tijd deden opvallend meer transgenders een aanvraag tot geslachtswijziging dan voor de nieuwe wet van kracht was. Op 3 januari 2018 versoepelde de transgenderwet. Het werd mogelijk om zonder attesten van dokters of psychiaters het geslacht op de identiteitskaart te laten aanpassen.

De stijging van het aantal aanvragen is in de vijf Vlaamse provincie­hoofdplaatsen erg opvallend. In Antwerpen kregen ze afgelopen maand al 28 aanvragen. In 2017 waren dat er over het hele jaar maar 9.

Ook in Gent is stijging duidelijk. 12 transgenders deden sinds de nieuwe wet al een aanvraag. Dat zijn evenveel aanvragen in één maand als in de drie vorige jaren samen.

In Brugge deden dit jaar al 6 mensen een aanvraag. In de periode tussen 2007 tot 2017 waren dat er maar 12. Ook in Leuven kregen ze al 10 aanvragen binnen in ruim een maand tijd, terwijl dat er vroeger één of twee per jaar waren.

Niet verrassend

Bij Çavaria, de koepel van alle holebi- en transgenderverenigingen, vinden ze de stijging niet verrassend. "Vroeger kwamen veel mensen niet in aanmerking omdat ze niet konden of wilden voldoen aan de strenge voorwaarden van de vorige wet", zegt Yves Aerts, coördinator van Çavaria. "Wellicht speelt ook mee dat het thema van transgenders nu meer geaccepteerd wordt. Daardoor durven transgenders nu sneller de stap zetten."

Linde Declerck

Praktisch maar ook emotioneel

Transgender Linde Declerck was er snel bij om van de nieuwe wet gebruik te maken. Nadat ze haar eerste verklaring heeft afgelegd in het gemeentehuis, moet ze nu drie maanden wachten. Dan kan ze haar verklaring bevestigen.

Daarna start een procedure om een nieuwe aangepaste identiteitskaart te verkrijgen. "Ik ga deze zomer een geslachtsoperatie ondergaan", zegt Declerck. "Als ik dan na de operatie wakker word, staat er zeker een "V" op mijn identiteitskaart! Het is heel praktisch dat alles dan samenvalt, maar het is natuurlijk psychologisch erg belangrijk voor mij. Alles is dan klaar en dan kan ik verder met het leven."