Videospeler inladen...

Akkoord over "Grote Coalitie" tussen christendemocraten en sociaaldemocraten

Iets meer dan vier maanden na de verkiezingen heeft Duitsland dan toch een akkoord over een nieuwe regering. Bondskanselier Angela Merkel kan haar coalitie met de sociaaldemocraten opnieuw  op de sporen zetten, als de partijleden het akkoord tenminste goedkeuren.

AFP or licensors

De onderhandelingen verliepen erg moeizaam omdat de basis van de SPD niet erg zat te wachten op regeringsdeelname. Vanochtend melden Der Spiegel en de Duitse tv-zender ARD dat er nu toch een akkoord gesloten is over de vorming van een nieuwe regering-Merkel.

De  leden van de SPD -ongeveer 450.000- moeten het akkoord nog wel goedkeuren. Het is niet zeker dat dat gaat gebeuren en die procedure zou nog een maand kunnen duren.

Het is een ongewoon lange formatie geweest. In september hebben zowel de CDU/CSU als de SPD na vier jaar regeren stemmen verloren. Vooral de SPD scoorde historisch lage cijfers en dat verklaart waarom veel leden liever een oppositiekuur zouden beleven.

Er bleek echter geen andere mogelijkheid om een efficiënte regering op de been te brengen. Een "Jamaica-alternatief" rond de CDU/CSU met twee andere partijen kon niet omdat de liberale FDP niet door een deur kon met de groenen. Daarom nam binnen Duitsland, maar ook vanuit Europa de druk toe op de SPD om toch de handen vuil te maken. Zonder een stabiele regering in Berlijn beweegt er niets in de EU, die met brexit, de vluchtelingen en budgettaire kopzorgen al genoeg te doen heeft.

De postjes worden verdeeld: wie krijgt wat?

Intussen rijst de vraag wie wat gaat doen in de nieuwe regering in Berlijn. Vrijwel zeker zal Angela Merkel (CDU) bondskanselier blijven. Niet onbelangrijk, want als ze de volgende ambtstermijn vol maakt, evenaart ze het record van langst regerende bondskanselier, namelijk dat van haar mentor Helmut Kohl ( 1982-1998).

Over de rest van de bevoegdheden is er nog niets officieel. Wel zou de SPD stevige eisen op tafel hebben gegooid als voorwaarde om mee in de boot te stappen. Volgens het Duitse blad Bild zou de SPD de portefeuilles van Buitenlandse Zaken, Financiën en Werk krijgen. De christendemocratische alliantie van Merkel (CDU/CSU) zou de hand leggen op Economie, Binnenlandse Zaken en Defensie. Een bevestiging daarvoor is er nog niet.

Als de regering een feit wordt, heeft Europa na het verkiezingsjaar van 2017 opnieuw een stevige tandem. Merkel kan dat samen met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron opnieuw een locomotiefrol gaan spelen in de Europese Unie.

Meest gelezen