Videospeler inladen...

Alexandra Smarandescu (21) is nieuwe voorzitster van Vlaamse Jeugdraad

De 21-jarige Alexandra Smarandescu uit Diest is de nieuwe voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad. Dat heeft onze redactie vernomen. Smarandescu volgt Nozizwe Dube op die de afgelopen drie jaar voorzitster was van de adviesraad van jongeren en jeugdwerkers. "We gaan ons focussen op drie thema's: onderwijs, je goed in je vel voelen en diversiteit", vertelt ze aan VRT NWS. 

Smarandescu is toen ze vijf jaar oud was vanuit Roemenië naar België verhuisd. Ze leerde snel de taal, omdat ze vaak voor haar ouders moest tolken. Zo leerde ze naar eigen zeggen verantwoordelijkheidszin en is ze uiteindelijk ook bij de Vlaamse Scholierenkoepel beland. Intussen studeert ze Rechten aan de Vrije Universiteit Brussel. In november is ze voor drie jaar verkozen in de Vlaamse Jeugdraad, nu is ze in de raad zelf verkozen tot voorzitter.

Isaak Dieleman wordt de ondervoorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Dieleman komt uit het jeugdwerk en is momenteel ook voorzitter bij jeugdbeweging KLJ. "Ik vind het heel belangrijk dat we tot heel straffe beleidsaanbevelingen kunnen komen met onze jeugdraad samen als groep", zegt Dieleman aan VRT NWS. 

Samen met Smarandescu en de andere leden van de Vlaamse Jeugdraad gaat hij beleidsadvies geven over het jeugdbeleid van de Vlaamse regering. "Concreet: als ministers een bepaalde beslissing nemen over jongeren en hun organisaties, dan komen ze eerst bij ons voor een advies en dan geven wij weer wat de jongeren daarvan vinden", zegt Smarandescu.

Videospeler inladen...

De drie hoofdthema’s de komende drie jaar zijn: onderwijs, je goed in je vel voelen en diversiteit. Jongeren hebben via een bevraging zelf aangegeven dat ze die thema’s belangrijk vinden. "We gaan op basis van die thema’s op het eerste megaforum op 7 maart bespreken wat er leeft bij de jongeren, wat ze van die thema’s denken en hoe wij daar concreet mee aan de slag kunnen gaan", zegt Smarandescu.

Zelf had ze toevallig ook dezelfde thema's aangeduid bij de bevraging. "Het zijn drie thema's die me na aan het hart liggen", legt ze uit. "Neem diversiteit bijvoorbeeld. Het gaat wat beleid betreft de goede kant uit, maar gezien het zo leeft bij jongeren kunnen we als Vlaamse Jeugdraad alleen maar aanmoedigen dat het jeugdbeleid daar voldoende rekening mee houdt."

Wat doet de Vlaamse Jeugdraad?

De Vlaamse Jeugdraad is een adviesorgaan waarbij vertegenwoordigers van de jongeren en het jeugdwerk samen beleidsadvies maken voor de Vlaamse regering. De raad bestaat uit 8 jongeren en 8 jeugdwerkers die om de drie jaar worden verkozen. Alle Vlaamse en Brusselse jongeren konden in november hun stem uitbrengen. Uiteindelijk hebben zo'n 4.500 jongeren dat ook effectief gedaan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen