Videospeler inladen...

Groep Arco-aandeelhouders dagvaardt Belgische staat en eist volledige vergoeding

Een paar duizend gedupeerden in het Arco-dossier wachten een politiek akkoord over Arco en de beursgang van Belfius niet af en starten een gezamenlijke rechtszaak tegen de Belgische staat. Ze willen 100 procent van hun geld terug. Dat meldt VTM Nieuws en het is ons bevestigd door hun advocaat.

Waar gaat het Arco-dossier ook weer over? In de jaren 90 en ook nog na 2000 kochten zo'n 800.000 mensen aandelen van Arco, het financiële luik van de christelijke arbeidersbeweging ACW, nu Beweging.net.

Vaak beseften ze niet eens dat het ging om aandelen. Ze werden verkocht als een veilige, risicoloze belegging. Veel mensen kochten de aandelen voor hun kinderen of kleinkinderen, gemiddeld een kleine 2.000 euro per aandeelhouder.

De klanten wisten of beseften niet dat Arco vooral investeerde in de bank Dexia. Toen die bank in 2011 over de kop ging, werden de aandelen waardeloos. Het was het begin van een resem rechtszaken en politieke hoogspanning, in een poging om de Arco-coöperanten te vergoeden.

Politieke deal

Er leek een einde te komen aan het Arco-debacle. De federale regering heeft het Arco-dossier gekoppeld aan de beursgang van Belfius. Die bank is nu nog in handen van de overheid, maar die wil de bank ten gelde maken en met de opbrengst de Arco-coöperanten vergoeden. Die operatie zou de komende maanden worden uitgevoerd.

Vandaag lijkt er een stevige kink in de kabel te komen, want een grote groep Arco-aandeelhouders neemt het niet dat ze maar voor een deel van hun schade vergoed zullen worden, zo'n 40 procent. Ze stappen naar de rechter en eisen al hun geld terug.

"We zijn het beu"

Vanmorgen kreeg premier Charles Michel een deurwaarder over de vloer en een dagvaarding in de bus. De premier wordt niet persoonlijk gedagvaard, maar wel als vertegenwoordiger van de Belgische staat. De aandeelhouders willen een regeling dus niet afwachten en schakelen een versnelling hoger.

"We zijn nu 10 jaar verder, de gedupeerden zijn het wachten beu", zegt advocaat  Geert Lenssens, die een grote groep gedupeerden vertegenwoordigt. "Keer op keer zijn er beloftes en keer op keer worden die verbroken. We zijn het beu, het is gedaan, ze willen 100 procent van hun geld terug."

Videospeler inladen...

Meest gelezen