België trage groeier in eurozone

De Belgische economie zou dit jaar groeien met 1,8 procent, tegenover 1,7 procent vorig jaar. Dat zegt de Europese Commissie in haar wintervooruitzichten. België scoort onder het gemiddelde van de eurozone, dat op 2,3 procent ligt.

Het verwachte groeicijfer van 1,8 procent is goed nieuws voor de regering, die bij de opmaak van de begroting uitging van 1,7 procent. Maar binnen de eurozone doet België het niet zo goed. Alleen Italië doet nog slechter, met een verwachte groei van 1,5 procent.

Als verklaring voor de trage Belgische groei wordt meestal gewezen op de manier waarop ons land de crisis heeft doorstaan. Onze economie heeft de voorbije jaren minder zware klappen gekregen en moet dus niet, zoals sommige landen, opklimmen uit een diep dal.

En onze buurlanden?

Bij onze buurlanden is Nederland de sterkste stijger. Daar wordt een economische groei verwacht van 2,9 procent. Duitsland, dé economische motor van Europa, zou 2,3 procent groeien. Dat is ook het gemiddelde van de eurozone. Voor Frankrijk wordt een groei van 2 procent verwacht.

Als we alle Europese lidstaten bekijken, dus niet alleen de 19 landen van de eurozone, is de slechtste prognose voor het Verenigd Koninkrijk. Dat land, dat worstelt met groeiende economische onzekerheid door de beslissing om de Europese Unie te verlaten, zou een groei kennen van slechts 1,4 procent.

Meest gelezen